Hoppa till innehållet

Grundarna lämnar Springfield Project

Grundarna Anna Settman och Anders Lindqvist lämnar riskkapitalbolaget Springfield Project efter att investerarna ändrat strategi.

Anna Settman och Anders Lindqvist, tidigare partners på The Springfield Project. Foto: Joey Abrait
Anna Settman och Anders Lindqvist, tidigare partners på The Springfield Project. Foto: Joey Abrait

The Springfield Project startades 2014 av Aftonbladets förre vd Anna Settman och Anders Lindqvist, tidigare partner på IT-Provider och Via Venture. Sedan dess har man dragit in 100 miljoner kronor i riskkapital och investerat i ett trettiotal bolag.

Målet har varit att skapa ett svenskt "Y Combinator", och precis som den amerikanska förlagan göra många mindre investeringar i unga bolag.

Nu väljer grundarna att lämna Springfield Project, uppger Anna Settman till Di Digital.

Enligt henne stod man inför valet att ta in nytt kapital och fortsätta investera i nya bolag, eller att fokusera på den befintliga portföljen. Då investerarna valde den andra vägen valde grundarna att lämna.

”Vi stod i ett vägval mellan att utöka eller fokusera på de investeringar vi gjort innan. Investerarna ville fortsätta att satsa på den befintliga portföljen. Om man har olika sätt att se på vad som är nästa steg så är det bättre att komma överens om att avsluta samarbetet”, säger Anna Settman.

Vad ska du göra nu?

”Jag ska se till att alla portföljbolag får en bra överlämning. Det har varit superkul att starta och driva Springfield och den erfarenheten skulle jag gärna använda på något sätt, men jag har ingen färdig plan", säger Anna Settman. 

Springfield Projects portfölj kommer fortsättningsvis att förvaltas av en av Springfields investerare, nämligen Ernström & Co med ägaren Fabian Hielte, som nu tar över rollen som styrelseordförande.

Vi har tagit in många bra bolag men sedan starten har marknaden förändrats.

”Vi var medvetna om vad vi gav oss in på och målet var att testa den här investeringsmodellen med Y Combinator som förebild. Vi har tagit in många bra bolag men sedan starten har marknaden förändrats. Planen var att investera i många bolag med låg värdering, men de senaste åren har vi sett väldigt höga värderingar även i tidiga faser”, säger Fabian Hielte till Di  Digital.

Läs mer: Springfield har 80 miljoner på fickan - investerar i ett tiotal startups

Utöver Fabian Hielte är de tongivande investerarna i Springfield it-miljardären Staffan Persson, känd för sina investeringar i bolag som Eniro, Unibet, Dibs och Cinnober Financial Technology.  The Springfield Project har även tagit in pengar från Per Josefsson och Peter Thelin, grundare av Brummer & Partners.

I september i fjol berättade Collector-grundaren Lena Apler för Di Digital att hon skulle gå in med 10 miljoner kronor i The Springfield Projects kommande fond. Nu står det klart att denna fond inte blir av.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera