Hoppa till innehållet

Ola Rollén storinvesterar när Neo Technology tar in 300 miljoner

Innan han häktades deltog Ola Rollén i databastjänsten Neo Technologys finansieringsrunda på totalt 300 miljoner kronor. Tanken var att han skulle ta plats i styrelsen och lotsa nästa svenska startup-succé till Wall Street. Dessa planer läggs nu på is.

Hexagons vd Ola Rollén (tv) har investerat i Neo Technology, där Emil Eifram är vd.
Hexagons vd Ola Rollén (tv) har investerat i Neo Technology, där Emil Eifram är vd.Foto: Paul Hilton/Jesper Frisk

Di Digital har flera gånger berättat om Neo Technology (NTL), som med rötter i Malmö utvecklar en så kallad grafdatabas som underlättar hanteringen av stora mängder information.

Bolaget har sitt högkvarter i San Mateo, Silicon Valley, och prisas som en av Sveriges mest framgångsrika startupbolag på senare tid. Till kunderna hör Crunchbase och journalistnätverket ICIJ, som tidigare i år avslöjade omfattande skatteplanering med anknytning till en advokatfirma i Panama.

Läs mer: Svensk startup knäckte Panama-läckan

Sedan ett par månader har företaget arbetat med en finansieringsrunda där bland annat den tidigare investeraren Creandum (NTL) finns med.  

Den största summan pengar i rundan, som enligt uppgifter till Di Digital uppgår till över 300 miljoner kronor, kommer från Hexagons vd Ola Rollén.

Han uppges ha gjort investeringen genom bolaget Greenbridge, som Ola Rollén startat och som bland annat investerar Melker Schörlings pengar.

Summan 300 miljoner kronor är betydande, och bör jämföras med att bolaget i fyra tidigare omgångar tagit in sammanlagt 350 miljoner kronor från fem investerare, enligt Nordic Tech List.

Huvudprodukten Neo4j är en så kallad grafdatabas, som ger snabb tillgång till stora mängder data. Till skillnad från traditionella databaser, som kan liknas vid tabeller eller excelark, fungerar en grafdatabas som ett nätverk eller en graf, vilket ska möjliggöra snabbare kopplingar och sökningar.

Läs mer: Stor intervju: Neo Technologys vd om bolagets framtid

Enligt Di Digitals uppgifter är avsikten att pengarna ska finansiera expansion inom såväl bolagets försäljningsarbete samt bland utvecklare och programmerare, varav många kommer att vara baserade i Malmö. Det ska också ge finansiella muskler för att förvärva små teknikbolag med kopplingar till den befintliga verksamheten. 

Bolagets mål är att växa vidare och nå en börsnotering i USA, någonting som brukar förknippas med en omsättning på 100 miljoner dollar eller 900 miljoner kronor, inom fyra års tid. Neo Technologys vd Emil Eifrem har tidigare tagit upp en börsnotering som ett av tre alternativ för bolagets framtid.

Tanken var, enligt uppgifter till Di Digital, ursprungligen att Ola Rollén skulle vara delaktig i det arbetet i egenskap av styrelseledamot. Men misstankarna om insiderbrott har fått databasbolaget att inta en avvaktande hållning. 

Di Digital har kontaktat Neo:s operative chef Lars Nordwall, som är baserad vid bolagets huvudkontor i San Mateo. Han bekräftar att en finansieringsrunda nyligen genomförts med ett flertal investerare involverade, däribland Greenbridge. Han avböjer dock att vidare kommentera uppgifterna.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera