Hoppa till innehållet

Honkamaa: ”Jag är imponerad av H&M på nätet”

Googles förra Sverigechef Stina Honkamaa Bergfors säger sig vara imponerad av H&M:s snabba expansionstakt på nätet. Under tisdagen stod det klart att hon sätter sig i H&M:s styrelse till våren.

Stina Honkamaa Bergfors, vd och medgrundare på United Screens, sätter sig i H&M:s styrelse.
Stina Honkamaa Bergfors, vd och medgrundare på United Screens, sätter sig i H&M:s styrelse.Foto: Sammy Steen

Valberedningen i H&M föreslog under tisdagen att Stina Honkamaa Bergfors och Erica Wiking Häger ska väljas till nya styrelseledamöter på stämman i början av maj. Lottie Knutson, tidigare talesperson för Fritidsresor, och Sussi Kvart står inte till förfogande för omval, enligt ett pressmeddelande.

Erica Wiking Häger är sedan 2009 partner på Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

Stina Honkamaa Bergfors har en bakgrund som vd på mediebyrån Carat och som Sverigechef för Google. Idag är hon vd för Youtubenätverket United Screens, som hon var med och grundade 2013. Hon är även ledamot i styrelserna för Ikea och Eniro.

Det ska bli jättespännande att jobba med Niklas Zennström och alla andra i styrelsen

Nu sätter hon sig alltså i ytterligare en blytung styrelse, nämligen den för Sveriges största börsbolag H&M.

”Jag hoppas kunna bidra inom de områden där jag är verksam, digitalisering, media, kommunikation samt försäljning och entreprenörskap”, säger Stina Honkamaa Bergfors.

Läs mer: Bonnier ökar sitt ägande i United Screens

Hon får sällskap i styrelsen av Skypegrundaren Niklas Zennström.

”Det ska bli jättespännande att jobba med honom och med alla andra i styrelsen”, säger hon.

H&M är en gigant inom klädhandel på nätet, något man började med redan i mitten av 90-talet. Klädjätten går inte ut med hur stor andel av omsättningen som sker online. Men enligt uppgift till Di Digital är man en av de största aktörerna i Norden, i konkurrens med Ellos Group och Zalando. Omsättningen sägs ligga kring två miljarder.

”Att vi är stora på nätet är det inget tvivel om. H&M säljer kläder online i 23 marknader och rullar ut näthandel i minst ytterligare nio länder under 2016. Då kommer vi ha onlinehandel i länder motsvarande 90 procent av vår omsättning”, säger Nils Vinge, chef för investerarrelationer på H&M.

Stina Honkamaa Bergfors säger sig vara imponerad av H&M:s nuvarande position, samt kedjans snabba expansion och tillväxt.

”Jag är imponerad av hur snabbt H&M expanderat på nätet, med tio nya marknader i fjol. Man öppnar även mängder med nya fysiska butiker och försäljningen ökade med nästan 20 procent i fjol”, säger hon.

Läs mer: United Screens öppnar filmstudio i Stockholm

I intervjuer betonar H&M:s vd Karl-Johan Persson ofta att man investerat mycket pengar i att få e-handeln att bli en allt mer integrerad del av verksamheten. På åtta av H&M:s marknader går det exempelvis nu att återlämna kläder köpta online i vilken H&M-butik som helst.

Vidare har H&M en så kallad ”scan and buy”-funktion för den som inte hittar rätt storlek i butiken. Med hjälp av H&M:s app kan man idag använda sin mobil för att scanna streckkoden på ett plagg och beställa varan i en annan storlek eller färg på nätet.

I övrigt föreslår H&M:s valberedning omval följande nuvarande styrelseledamöter: Anders Dahlvig, Lena Patriksson Keller, Stefan Persson, Melker Schörling, Christian Sievert och Niklas Zennström. Stefan Persson föreslås sitta kvar som styrelseordförande.

H&M omsatte 210 miljarder kronor under verksamhetsåret som slutade den 30 november i fjol. Vinsten före skatt uppgick till 27,2 miljarder kronor.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera