Hoppa till innehållet

It-veteraner startar ny miljardfond för svenska techbolag

Riskkapitalbolaget Monterro har stängt en ny fond på 1,2 miljarder kronor. Nu ska investerarna hjälpa nordiska mjukvarubolag att expandera utomlands.

Grundarna till Monterro Peter Larsson, Thomas Bill och Lars Sveder.
Grundarna till Monterro Peter Larsson, Thomas Bill och Lars Sveder.Foto: Jack Mikrut

Det flödar mer pengar än någonsin in i den svenska riskkapitalsektorn, vilket Di Digital rapporterat om i flera artiklar. Nu stängs ännu en miljardfond med siktet inställt på snabbväxande techbolag att investera i. 

Det handlar om riskkapitalbolaget Monterro, som Di Digital tidigare rapporterat om. Den nya fonden stängs på det maxtak som Monterro hade satt upp, närmare bestämt 1,2 miljarder kronor. 

Pengarna ska användas i första hand till investeringar i mjukvarubolag med fokus på företagsmarknaden. 

”Vi vill inte ha mer kapital än det här. Om du har för mycket kapital, då måste du styra mot helt andra investeringar. Vi kan göra investeringar mellan 20 och ett par 100 miljoner. Om du har många många miljarder kan du inte göra det här de här mindre affärerna som kan vara jättebra”, säger Thomas Bill.

Thomas Bill drog för drygt tre år sedan igång Monterro tillsammans med Peter Larsson, Lars Sveder och finansmännen Carl Rosvall och Martin Bjäringer. Grundarna har själva gått in med en tredjedel av kapitalet i den nya fonden.

Läs även: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Monterro har tidigare investerat i bolag som Orc, Episerver, IAR Systems och Lundalogik.

Fondens grundare har alla arbetat operativt i mjukvarubolag. Det är just den typen av bolag, som står redo att expandera utomlands, man nu vill finansiera.

”De flesta bolag vi tittar på har den dimensionen. Det är så otroligt lätt att gå bort sig i den fasen, speciellt om du ska ta dig till USA. USA är som en kyrkogård med europeiska mjukvarubolag och techbolag. Det är livsfarligt. Vi har gjort det många gånger och anställer folk vi känner där borta och det tar bort otroligt mycket risk”, säger Thomas Bill.

CRM-bolaget Lundalogik (numera Lime) med en omsättning på 127 Mkr under 2014, ägs till 80 procent av Monterro. Det är ett av bolagen som nu planerar en global expansion. 

USA är som en kyrkogård med europeiska mjukvarubolag och techbolag

Även Monterro har lik i garderoben. Bolaget gjorde en uppmärksammad förlustaffär när det sålde sitt 18-procentiga innehav i Tradedoubler under våren 2015.

Den typen av investeringar kommer Monterro att hålla sig borta från framöver, enligt Thomas Bill. 

”Det är väldigt osannolikt att vi kommer att ta en minoritetspost i ett börsnoterat bolag igen”, säger han.

Det är full fart redan från början

Monterros nya fond stängdes ett halvår tidigare än planerat. En av anledningarna är det gynnsamma investeringsklimatet, uppger Thomas Bill.

”I USA har många av de övervärderade bolagen kommit ner lite i värde. Det smittar av sig”, säger Thomas Bill.

Den första investeringen från den nya fonden är så gott som klar:

”Vi kommer annonsera vår första investering i närtid. Det är full fart redan från början”, säger Thomas Bill.


Läs även: ”Vi kommer att se en massa döda enhörningar”


En mängd stora investerare i USA skriver nu ned värdet på sina innehav i internetbolag. Det visar en genomgång av Financial Times.

Läs även: ”Nya miljardfonder kan bromsa fallet”


Nya europeiska miljardfonder kan betyda att de svenska startupbolagen får en mjuklandning, skriver Di Digitals Viktor Ström.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera