Hoppa till innehållet

Kinas Didi fyller på krigskassan – nära Ubers värdering

Kins taxiapp Didi tar in 50 miljarder kronor i riskkapital för att utveckla självkörande bilar och expandera internationellt. Rundan värderar bolaget till 440 miljarder kronor, en nivå som närmar sig Ubers värdering. 

I Kina erbjuder Uber-utmanaren Didi en lång rad taxitjänster
I Kina erbjuder Uber-utmanaren Didi en lång rad taxitjänster

Kins Uber-utmanare Didi fyller på kassan med 50 miljarder kronor (5,5 miljoner dollar) i riskkapital. Pengarna kommer från nya och befintliga ägare som japanska Softbank och China Merchants Bank.

Rundan värderar bolaget till 440 miljarder kronor, en nivå som närmar sig Ubers värdering, rapporterar Recode. Den kan jämföras med en värdering på 300 miljoner kronor som fastställdes då Didi köpte Ubers tillgångar i Kina i augusti 2016. Detta efter en lång och dyr kapprustning mellan de två taxijättarna. Affären resulterade även i ägarband mellan Uber och Didi.

Läs mer: Så gick svenskens taxitjänst från uppstickare till miljardbolag i Mellanöstern

Didis nya kapitalinjektion ska användas till att utveckla självkörande bilar och expandera Didi internationellt. I mars stod det exempelvis klart att Didi hade öppnat ett AI-lab i Silicon Valley för att utveckla intelligenta körsystem.

Podd: Så utvecklas Danmarks Uber-uppror

Steget är Didis första utanför Kina och man har redan lockat flera techprofiler till kontoret. Ett exempel är säkerhetsexperten Charlie Miller som rekryterats från Ubers avdelning för självkörande fordon.

Innan man öppnade detta kontor var Didi främst verksamma utomlands genom sina investeringar i konkurrerande taxiappar som asiatiska Grab, Indiens Ola, USA:s Lyft och Brasiliens 99Taxis. Didis avtal med Uber i augusti 2016 har dock skapat problem för samarbetet med Lyft, som är Ubers främsta rival i USA, skriver Recode.

Podd: Mer om Didis rivalitet med Uber i Den Digitala Draken:

Hur kommer det sig att världens högst värderade startupbolag, Uber, tvingades vika ner sig på världens största marknad? Och hur viktigt blir Kina för den globala transportindustrin? Det är två frågor som avhandlas i detta avsnitt av den Den Digitala Draken.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera