Hoppa till innehållet

Klarnas vinst: 75 miljoner kronor

Betalföretaget Klarna omsatte nära 2,2 miljarder kronor under 2014. Resultatet landade på drygt 75 miljoner kronor. Det framgår av bolagets årsredovisning. 

Klarnas grundare Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.
Klarnas grundare Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.Foto: Joey Abrait

Betalföretaget Klarna fortsätter att växa så det knakar. Omsättningen för 2014 landade på nära 2,2 miljarder kronor, en ökning med nästan 40 procent jämfört med året innan.

Årets resultat blev drygt 75 miljoner kronor, även det en ökning med nära 40 procent. Det framgår av bolagets färska årsredovisning. 

Så sent som 2012 omsatte klarna knappt 1,2 miljarder kronor. På blott två år har bolaget alltså nära nog fördubblat sin storlek. 

Av årsredovisningen framgår vidare att Klarna-koncernen vid slutet av 2014 hade 1017 anställda. Året innan hade bolaget 778 anställda. 

På blott två år har det svenska betalföretaget nära nog fördubblat sin storlek. 

Bolaget pekar ut förvärvet av tyska Sofort och lanseringen av tjänsten Klarna Checkout i Storbritannien och Tyskland som avgörande händelser under 2014.

Över 35 miljoner användare uppges ha betalat med Klarnas lösning, hos mer än 50 000 handlare, sedan starten. Därmed har bolaget totalt sett hanterat 222 miljoner transaktioner. 

Transaktionsvolymen, alltså antalet köp som genomförs med Klarnas lösning, uppges ha ökat 167 procent sedan 2013. 

För 2015 pekar bolaget på den nyss inledda USA-lanseringen som en viktig händelse. 

Den nordiska betalmarknaden är på väg att bli rejält konkurrensutsatt. I maj lanserade Nordic Capital betalkoncernen Bambora, som samlar flera olika betalföretag under ett namn. Nyligen klev även det hajpade betalbolaget Stripe in på den nordiska marknaden. I kulisserna väntar även Apples betallösning Apple Pay, som nyligen lanserades i Storbritannien. 

Det är dock långt ifrån klart att bolagen, som alla vill spela lite olika roller i betalningskedjan, konkurrerar direkt med varandra. 

"Klarna är en betaltjänst, vi erbjuder en betalningsinfrastruktur som integrerar olika betaltjänster, från kreditkort och Bitcoin till Apple Pay och kinesiska Alipay. Jag är imponerad av det Klarna gör och skulle gärna se att tjänsten integrerades i Stripe i framtiden”, sa Stripes grundare John Collison när Di Digital träffade honom i våras

Läs även: Stripe-grundaren vill samarbeta med Klarna

Läs även: Nordic Capital lanserar miljardkoncern inom betalningar

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera