Hoppa till innehållet

Köptes för 25 miljarder – nu ska USA:s sjukvård få Qlik att växa

Qlik köptes ut från den amerikanska börsen i en storaffär. Nu ska molnet och den amerikanska sjukvården få fart på tillväxten. Och vd:n Lars Björk sneglar på fler tech-investeringar.

Lars Björks Qlik såldes i somras för 25 miljarder kronor.
Lars Björks Qlik såldes i somras för 25 miljarder kronor.Foto: Johan Bävman

Svenskgrundade Qlik, som har tagit fram mjukvara för analys och visualisering av stora datamängder, köptes ut från Nasdaq-börsen av den amerikanska buyout-fonden Thoma Bravo i somras. Prislappen landade på knappt 25 miljarder kronor.

Läs mer: Skånska Qlik köps för 25 miljarder kronor

”Det har haft sitt syfte att vara ett publikt bolag. Vi har fått en enorm synlighet på marknaden, särskilt på den amerikanska, men om man ska göra omställningar så finns det fördelar med att vara ett privat bolag”, säger Qliks vd Lars Björk i en av de första intervjuerna efter affären.

Om vi har varit Björn Borg i vår bransch får andra avgöra.

 

Skiftet Lars Björk syftar på handlar om att branschen för dataanalys håller på att flytta ut delar av verksamheten i molnet.

”Att göra den omställningen kommer att bli enklare i privat regi. Med en ägare med djupa branschkunskaper så blir det en bättre dialog än med 20 000 diffusa ägare och vi slipper risken att göra marknaden besviken under ett kvartal.”

Efter budet på Qlik värderades Lars Björks aktieinnehav till omkring 220 miljoner kronor. För Di Digital avslöjar han att han fortfarande är ägare i bolaget.

”Jag har investerat en respektabel del i Qlik”, säger han.

Han berättar också att han kommer att göra fler privata investeringar i framtiden.

”Jag är intresserad av bolag med disruptiv teknik som har förmågan att förändra något i grunden, men också av bolag som gör något gott. Min stora begränsning är att bolagen ofta vill att jag tar en styrelseplats. Där räcker tiden inte alltid till.”

Läs mer: Nu äger han Qlik-aktier för 220 Mkr

Hans tid slukas av rollen som vd för Qlik. Den nya ägaren Thoma Bravo är en långsiktig investerare med en portfölj som passar det skånska bolaget, menar Lars Björk.

”Vi är en väldigt stor investering för våra ägare och deras enda inom dataanalys och beslutsstöd. Vår ambition är att bli vinnaren i molnet och ägarna ser potentialen i Qlik och backar den målsättningen fullt ut.”

”Thoma Bravo kommer att låta Qlik fortsätta växa, med lönsamhet. Och om vi lyckas göra den omställningen mot molnet som är vår ambition så är det klart att de vid något tillfälle vill göra en exit, men när eller hur den ser ut kan jag inte svara på.”

Lars Björk ser att den framtida tillväxten kommer genom att Qlik breddar sina produkter och erbjuder lösningar såväl före som efter dataanalysen.

”Vi har befunnit oss mitt i värdekedjan med våra analysverktyg, men om vi kan finnas där även vid datainsamlingen och efter beslutet så ser jag stora möjligheter. Tillväxten kommer att komma genom att vi blir en del av en större affär snarare än att vi öppnar fler kontor. 

Han ser också stora möjligheter att komma in på helt nya marknader som nu tar till sig dataanalys.

”Inom hälso- och sjukvården har vi stora framgångar, framför allt i USA. Där är det mest påtagligt att sjukvården måste bli proaktiv och fånga patienterna innan de blir sjuka. Och det är en bransch som är extremt omogen när det gäller data.”

Qlik har främst växt organiskt och har i dag omkring 2 500 anställda. De senaste åren har bolaget haft en tillväxttakt på cirka 20 procent årligen.

2015 omsatte Qlik 612,7 miljoner dollar, motsvarande 5,2 miljarder kronor, och gjorde en förlust på motsvarande 99 miljoner kronor. Som noterat bolag räknade man med att omsätta mellan 695 och 705 miljoner dollar under 2016.

”Vi har goda förutsättningar att nå det eller till och med överträffa prognosen. Målsättningen är att tillväxten ska ligga på runt 20 procent, men med större fokus på lönsamhet. Vi har nått en storlek och en kritisk massa som kräver att vi levererar hela vägen ner till nedersta raden.”

Enligt analysföretaget Gartner så är marknaden för dataanalys värd omkring 15 miljarder dollar.

”Jag ser att den marknaden växer väsentligen snabbare än allt annat. Det enda man inte behöver oroa sig för är att marknaden kommer att ta slut, vår stora utmaning är istället att leverera mervärde till våra kunder.”

Qlik grundades i Lund 1993 och noterades 2010 på amerikanska Nasdaq-bösen. Resan som noterat bolag har till viss del varit skakig, men Lars Björk beskriver den som en stor framgång och som väldigt intressant.

Läs mer: Historien om Sveriges bästa startup-investering

”Det är svårt att tillfredsställa marknaden hela tiden. Vi har definitivt etablerat oss som bolag i USA och vi har aldrig gjort några fatala misstag som att satsa på fel produkt eller på fel marknad.” 

Han ser att Qliks notering i USA öppnade dörren för många andra svenska techbolag att komma ut på den internationella marknaden, men också för att hitta riskkapital.

”Om vi har varit Björn Borg i vår bransch får andra avgöra, men Accel som var en av våra första stora investerare har också investerat i Spotify.”

Även om bolaget har sitt huvudkontor i Radnor i Pennsylvania så sker all väsentlig utveckling i Sverige och Lund, där bolaget har omkring 500 anställda.

”Så kommer det att fortsätta att vara. Det är ett krig om talangerna i Silicon Valley och kompetensen som finns i Sverige håller hög klass till ett bra pris.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera