Hoppa till innehållet

Kritik mot Dambergs startup-politik

Vid startupkonferensen Sthlm Tech Fest utlovade näringsministern Mikael Damberg ett antal åtgärder för att underlätta för startupsektorn. Ännu har ingenting hänt.

Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister (S).

I en uppmärksammad debattartikel i början av september utlovade näringsminister Mikael Damberg (S) ett antal initiativ för att hjälpa startupsektorn.

Bland annat skrev han: ”Vi behöver också förstärka arbetet inom regeringskansliet (…) Därför tillsätter vi nu en funktion på näringsdepartementet med särskilt fokus på branschen som ska fungera som kontaktperson och samordnare.”

Två månader senare finns fortfarande ingen sådan funktion.

Det har fått riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) att reagera.

”Den här personen existerar ju inte. Det kan inte vara superavancerat att lösa så frågan är om de gjort något överhuvudtaget”, säger han.

I en debatt mellan Mathias Sundin och Mikael Damberg i Riksdagen förra veckan fick Näringsministern frågan vad som hänt med samordnaren för startupsektorn. Mikael Damberg svarade att han kört fast i ett problem som många småföretagare är väl bekanta med ­– svårigheten att anställa personal.

”Däremot tar det ibland tid att rekrytera personer i Sverige. Det ska göras enligt konstens alla regler. Vi följer alla regelverk i Regeringskansliet”, sa Mikael Damberg och la även till att:

”Jag kan garantera att regeringens startup-politik inte är beroende av en tjänsteman i Regeringskansliet”.

Mikael Damberg svarade att han kört fast i ett problem som många småföretagare är väl bekanta med ­– svårigheten att anställa personal.

Enligt Mikael Damberg handlar det enbart om en försening, målsättningen är att en funktion för att ta hand om kontakten med startupsektorn ska vara på plats under första kvartalet 2016.

Kritiken från Mathias Sundin säger Mikael Damberg att han inte tar på särskilt stort allvar. 

"De borgerliga partierna hade regeringsmakten i åtta år och när jag klev in på Näringsdepartementet fanns det ingen med särskilt ansvar för start up-sektorn. Nu inrättar jag den här funktionen för jag tycker att start up-sektorn är viktig del av det svenska näringslivet", skriver han i ett mejl till Di Digital.

Mathias Sundin är ändå kritisk till Mikael Dambergs agerande.

”Än så länge är det bara snack och ingen verkstad. Har man lovat något får man faktiskt sätta fart och leverera”, säger han.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera