Hoppa till innehållet

Livlina för svenska Virtusize

Det digitala provrumsbolaget Virtusize kunde för några veckor sedan inte utesluta en konkurs. Nu får man in kapital som ska räcka tills man går med vinst. ”2015 var inte det roligaste året”, säger vd:n Gustaf Tunhammar.

Gustaf Tunhammar är vd för Virtusize.
Gustaf Tunhammar är vd för Virtusize.Foto: Oskar Omne

Tanken är enkel: en virtuell storleksguide ska ge nätshopparen en mer exakt uppfattning om hur ett visst plagg passar. Kunderna kan jämföra nya köp med kläder man redan har. En träffsäkrare storleksguide leder till färre returer, vilket vanligtvis utgör en stor kostnadspost för e-handlare.

Virtusize (NTL) grundades 2011. Modejättarna Asos och Nelly nappade på idén och inom några år hade bolaget öppnat kontor i New York, London, Berlin och Tokyo.

Vi spände bågen lite för hårt.

Expansionen kostade pengar. Förlusterna för 2014 hamnade på 10 miljoner kronor. Vid slutet av det året hade kondernen 3 Mkr kvar i likvida medel – men också planer på att dryga ut kassan.

I början på 2015 skulle bolaget stänga en större finansieringsrunda. Men då backade båda investerarna ur. Plötsligt såg Virtusizes framtid betydligt mer osäker ut.

”Vi spände bågen lite för hårt 2014, med facit i hand”‚ säger Virtusizes vd Gustaf Tunhammar i dag.

Några månader in på 2015 tog Virtusize ändå in 9 Mkr, från investerare som Axel Johnson-koncernens D-Ax och Almi Invest.

”Rundan vi hade på gång var avsevärt mycket större än så. Den föll på målsnöret. Då var det bråttom för oss att sy ihop någonting nytt”, säger Gustaf Tunhammar.

Läs mer: Qviberg lämnar förlustdrabbat Virtusize

Bolaget fick klä sig i en mindre kostym. Kontoren i Berlin, London och New York stängde igen. I fjol slutade dessutom Asos och Nelly att använda sig av tjänsten.

Investeringsrundan föll på målsnöret.

Kostnaderna fick lov att krympa. Personalstyrkan minskade bara med en tjänst i fjol, från 20 till 19, men lönekostnaderna krympte med 25 procent. Det framgår av bolagets färska årsredovisning. Omsättningen ökade men bara med 6 procent, till 3,4 Mkr.

Så sent som i juli i år var det inte säkert att Virtusize skulle klara sig undan konkurs, kan Di Digital avslöja.

Bolaget behövde mer kapital under 2016, men ”det finns inte heller några garantier utställda för att nytt kapital kan anskaffas”, står det i bokslutet.

”Årsredovisningen har upprättats med utgångspunkt från antagandet om bolagets fortlevnad”, skrev bolaget i juli.

Några veckor senare ser det ljusare ut.

”Vi stängde en ny runda för en dryg vecka sedan”, säger Gustaf Tunhammar.

Han säger att formuleringarna i årsredovisningen till stor del är formalia: 

"Vid tidpunkten för att vi lämnade in årsredovisningen hade vi ännu inte stängt rundan, därav revisorns skrivning. Vi var så säkra man kan vara på att rundan skulle gå i lås", säger Gustaf Tunhammar.

Han vill inte uppge hur stor den nya investeringen är. De flesta av Virtusizes storägare försvarar dock sina andelar, uppger han. Mats Qvibergs investmentbolag Öresund gör det dock inte, efter att ha lämnat styrelsen redan 2015.

Vi provade att försöka anställa oss till lönsamhet. Det gick inte jättebra.

”Det är ingen jätterunda, men tillräckligt för att vi ska känna oss trygga med den förlust vi gör, och tillräckligt liten för att vi inte ska spåra ur och tappa fokus”‚ säger Gustaf Tunhammar.

Hittills har Virtusize tagit in 28 Mkr i riskkapital, enligt Nordic Tech List.

Foto:

Virtusizes viktigaste marknad är i dag Japan.

Virtusize har nyligen lanserat en sorts sökmotor som låter klädkunder söka efter plagg som liknar varandra i passform hos bolagets nära 50 e-handelskunder.

Den viktigaste marknaden för Virtusize är i dag Japan, där vd:n uppger att man samarbetar med fem av de 15 största e-handlarna.

Bland kunderna i landet finns United Arrows och den tidigare postorderhandlaren Dinos. Nyligen skrev man på med den japanska modedesignern Yohji Yamamoto. Bland svenska e-handlare hör Acne, Filippa K och Nudie Jeans till bolagets kundkrets.

Målet att gå med vinst under 2016 är dock skjutet på framtiden. Men den nya investeringen innebär att Virtusize klarar sig till lönsamhet. Dit når man under 2017, säger Gustaf Tunhammar.

”Vi provade en gång att försöka anställa oss till lönsamhet. Det gick inte jättebra. Nu tar vi det mer varsamt”, säger han.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera