Hoppa till innehållet

Miljardvärdering för svensk-kinesisk dejtingapp

Den svenskgrundade, kinesiska dejtingappen Tantan tar in en halv miljard kronor från två tunga investerare. Investeringen värderar bolaget till skyhöga 2,2 miljarder kronor och bäddar för en kommande börsnotering. 

Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.
Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.

Den kinesiska dejtingappen Tantan, med det svensk-kinesiska grundarparet Sophia Pan och Yu Wang i spetsen, tar in 525 miljoner kronor (60 miljoner dollar) i riskkapital från den Kinas streamingjätte YY, det Hongkong-baserade riskkapitalbolaget Genesis Capital och befintliga investerare. Investeringen värderar Tinder-utmanaren till skyhöga 2,2 miljarder kronor. 

”Värderingen har dubblats sedan förra rundan för ett år sedan”, säger Yu Wang, vd och medgrundare på Tantan.

Han har kinesiska föräldrar men är uppvuxen i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta. Han studerade vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm och mötte där sin medgrundare och sedermera fru Sophia Pan, operativ chef på Tantan. Hon är född och uppvuxen i Kina, men kom till Sverige för att studera finans vid Handelshögskolan och juridik vid Stockholms universitet.

Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare.

2007 flyttade de två till Kina för att starta det sociala nätverket P1, som idag är en bilddelningstjänst inom lifestyle och mode. Dejtingappen Tantan startades inom P1 2014, men knoppades av 2015.

Idag beskrivs Tantan ofta som Kinas Tinder, då den har samma ”swipe”- och ”match”-fuktioner som sin amerikanska förelaga. Appen har även en hel del annan funktionalitet, och erbjuder större möjligheter att få live-bilder av potentiella dejter.

”Vi har tredubblat trafiken till drygt fem miljoner dagliga användare. Totalt har 50 miljoner användare laddat ner appen och vi växer med cirka 150 000 användare om dagen”, förklarar Yu Wang. 

Han säger att kapitaltillskottet på en halv miljard ska användas för fortsatt expansion. 

”Vi ska fortsätta bygga teamet, satsa på marknadsföring och tillväxt. Just nu är vi en kinesisk dejtingapp, men vi tittar på att expandera till andra länder i Asien i år”, säger han. 

Läs mer: Här är Alibabas flirt med norra Sverige

Ett avgörande steg kommer även då man i år ska börja med premiumtjänster. 

”Vi ska fortsätta vara en gratisapp. Men vi ska även lansera en VIP-version med förmåner, extra funktionalitet och bättre exponering”, säger Yu Wang.

Här tror han att de nya ägarna har mycket att bidra med. Inte minst YY som är en kinesisk streamingjätte med god lönsamhet och årliga intäkter på närmare 8 miljarder kronor.

”YY har djup erfarenhet av att kapitalisera på datatrafik. Och Zhijang Peng, på Genesis Capital, var tidigare investeringschef på Tencent, med ett fantastiskt kontaktnätverk”, säger Yu Wang.

Foto:
Tantan beskrivs ofta som Kinas Tinder.

Läs mer: Nära att utvisas – nu delar han scen med Jane Walerud

Med på Tantan-tåget är även P1:s svenska ordförande och delägare Henrik Byström, som även är ledamot i Tantans styrelse. Han är med i den grupp svenskar och norrmän som investerat 10-tals miljoner kronor i P1 och Tantan under åren.

”Cirka 13 procent av Tantan är fortfarande ägt av norrmän och svenskar. Det rör sig om ett antal privata investerare samt riskkapitalbolaget Northzone som är med på ett hörn”, säger han.

Henrik Byström har tidigare jobbat i Asien åt bolag som ABB, men är sedan 2010 investerare på heltid. 

”Den här rundan är stor nog att ta Tantan till nästa nivå, vilket är en börsnotering”, säger han.
 Foto:


Hör Den Digitala Drakens intervju med Tantans grundare och vd Yu Wang här: 

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera