Hoppa till innehållet

Niklas Zennström: Cleantech är dött

”Vi pratar aldrig om cleantech längre”, säger Niklas Zennström i en intervju med Di Digital. Investeraren som nyligen blivit delägare i foodtech-bolaget Memphis Meats ser en förändring i trendtoppen.  

Niklas Zennström är grundare av riskkapitalbolaget Atomico.
Niklas Zennström är grundare av riskkapitalbolaget Atomico.

Cleantech, vare sig det rör sig om vindkraft, solenergi eller andra klimatbesparande lösningar har konceptet gått från storslagna dagar till att knappt diskuteras i riskkapitalcirklar. 

”Det var en massa riskkapitalinvesteringar som gjordes i USA mellan åren 2006 till 2009 och då tyckte man att cleantech var en jättestor grej. Sen är det många av investeringarna som inte blivit bra”, säger Niklas Zennström. 

2006 kom också Al Gores dokumentär ”An inconvenient truth” ut, och året därpå belönades den med en Oscar för bästa dokumentär medan den förre vicepresidenten tilldelades Nobels fredspris tillsammans med FN:s klimatpanel IPCC.

Klimatet och tekniska lösningar på problemen fick även uppmärksamhet i startupvärlden.

Från 2005 då amerikanska riskkapitalinvesteringarna inom cleantech uppgick till hundratals miljoner dollar, nådde den successivt sin kulmen 2008 då 4,1 miljarder dollar, motsvarande drygt 30 miljarder kronor investerades, enligt National Venture Capital Association. Men många av investeringarna i exempelvis sol- och vindenergi gav inte den avkastning som VC-bolagen förväntade, mycket på grund av att naturgas och andra energikällor inte ökade i pris som väntat utan istället blev billigare.

Läs även: Energimyndigheten startar cleantech-hubb i Silicon Valley 

Men 2008 kom även den finansiella krisen vilket suddade ut en stor det av det kapital som VC-bolagen hade att röra sig med.

Sammantaget innebar det att cleantech-investeringarna närmast halverades 2009. 

Det amerikanska solenergibolaget Solyndra hade i slutet av 2008 tagit in närmare 4,8 miljarder kronor. Bolaget gick i konkurs 2011. Och sedan dess har cleantech-konceptet dött för många VC-bolag.

”Det här handlar väldigt mycket om tajming och nu tror jag att det är en annan typ av bolag som blir intressanta. Vi klassificerar det inte ens som cleantech längre, vi pratar aldrig om det nu. Nu är det agtech, foodtech och så vidare”, säger Niklas Zennström.

Istället för ett samlingsnamn har varje sektor fått ett eget namn. På Di Digital har vi anammat den nya trenden och förutom fintech, foodtech, healthtech, edtech och dogtech kommer antagligen fler nischer att dyka upp. 

Läs även: Niklas Zennström: ”Bluetech” kan rädda Östersjön 

Niklas Zennström har investerat i ett antal bolag inom ”cleantech” både privat men även genom riskkapitalbolaget Atomico. Den senaste investeringen gjordes för drygt en vecka sedan i foodtechbolaget Memphis Meat. Andra bolag med ett klimatfokus som Zennström eller Atomico har investerat i är svenska Orbital Systems (NTL), brittiska Farmdrop samt elfordonstillverkaren Clean Motion och Lilium Aviation.

”Jag har investerat i några cleantech-bolag. För några år sedan var det mest för att testa , som en slags impact investment, vilket är jätteviktigt. Men jag ser mer och mer skalbarhet i kommersiella lösningar. Man kan göra väldigt bra kommersiella investeringar för att skapa bättre miljö”, säger Niklas Zennström och fortsätter: 

”Det innebär ju att det finns olika investeringsmöjligheter. Vi som VC-firma kommer inte att investera i reningsverk men det finns det andra som bör göra, som stora institutioner.”

Vi som VC-firma kommer inte att investera i reningsverk men det finns andra som bör göra

Till grund för förändringen ligger utvecklingen av ny teknik men även den starka trenden där människor blir mer miljömedvetna utifrån en hälsosynpunkt, enligt Niklas Zennström. Men han anser att det krävs ett skifte om hur vi pratar om det finansiella i sammanhanget.

”Det viktigaste med det här är att ändra diskussionen från att vara ett val mellan bra ekonomi och bra miljö. Det är inte så. Det är ett val mellan att antingen gör man ingenting och man kommer att få dålig miljö, dålig hälsa och dålig ekonomi. Eller, vi satsar på innovation och förändringar och då kommer vi att skapa fler jobb, bättre konkurrenskraft och en miljö som är hållbar.”

I jämförelse med situationen på slutet av 00-talet tror Niklas Zennström att vi nu äntligen närmar oss en tidpunkt när förnybar energi får en kostnadsfördel i jämförelse med fossila bränslen.

”Generellt kan man säga att man är vid en vändpunkt nu där hållbar energi blir billigare än annan energi”, säger Niklas Zennström.

Läs även: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera