Hoppa till innehållet

Ny europeisk miljardfond vill investera i svenska techbolag

Exitspecialisten Cipio har en ny fond värd mer än 1,5 miljarder kronor. Riskkapitalbolaget kommer inom några månader göra sin första svenska investering genom fonden.  

Roland Dennert, partner på Cipio.
Roland Dennert, partner på Cipio.Foto: pressbild.

Samtidigt som svenska riskkapitalbolag blickar ut i Europa sneglar europeiska riskkapitalbolag på Sverige.

Ett av dem är Cipio Partners, med bas i München och Luxemburg, som just har stängt en ny fond på 174 miljoner euro, motsvarande 1 670 miljoner kronor. Bolaget ska investera i europeiska techbolag med en årlig omsättning på mellan 100 Mkr och 1 miljard kronor.

Sverige är av särskilt intresse för Roland Dennert, partner på Cipio.

”Möjligheterna i Europa har förändrats de senaste tio åren och det finns många fler erfarna entreprenörer och fler större bolag. Vi investerar inte i de tidiga skedena men vad vi tycker är anmärkningsvärt är att det finns ett signifikant antal techbolag som både är välskötta och har en omsättning på mellan 300 och 500 miljoner kronor. Stockholm är faktiskt en hotspot för sådana bolag.”

Enligt en rapport från riskkapitalbolaget Atomico från 2015 tillhör Stockholm den region som producerar näst flest så kallade enhörningar, startupbolag som värderas till över en miljard dollar, per capita i världen efter Silicon Valley. 

Läs även: Rapport: Sverige världens näst mest innovativa land 

Men trots att Cipio partners inte investerar i bolag i tidiga skeden är det inte heller enhörningarna som de är efter. 

”Det handlar inte bara om riktigt stora bolag med välkända namn som Spotify och Klarna men även de som är lite mindre och som kanske inte värderas i miljarder utan snarare i hundratals miljoner euro. Det är snarare den marknaden som vi koncentrerar oss på och vi hittar flera intressanta sådana i Stockholm.”

”Med vår nya fond har vi diskussioner med några svenska bolag och vi kommer antagligen kunna bekräfta investeringar i Sverige inom de närmaste månaderna.”

Roland Dennert vill inte uppge vilka bolag han har diskussioner med angående investeringar men säger att han tidigare har varit i kontakt med bland andra e-handelsplattformen Fyndiq och fiskeappen Fishbrain som han ser som intressanta bolag i en storleksklass som passar Cipio.

Cipio partners har tidigare investerat i det svenska undersökningsbolaget Cint. De köpte sina andelar 2013 och gjorde en exit tillsammans med Creandum och Prime Ventures i slutet av 2015 när Nordic Capital kom in. 

”En av våra viktigaste investeringar i vår förra fond var Cint. De är marknadsledare i sin nisch och växte väldigt fint när vi sålde. Nordic Capital kommer antagligen att göra en mycket större vinst än vad vi gjorde men vi var väldigt glada att få vara med på den resan tillsammans med Creandum och Prime ventures”, säger Roland Dennert.

Cipio kommer även framöver att göra investeringar med andra riskkapitalbolag och föredrar att vara minoritetsägare med mellan 10 och 20 procent av bolaget. Men i jämförelse med andra riskkapitalbolag som ofta hyllar sin egen expertis inom olika tillväxtområden ser Cipio sig själv som en möjig utväg för andra investerare som behöver sälja sina andelar.

”Vår expertis ligger i att sätta upp företaget för fortsatt tillväxt och bolagsförsäljningar”, säger Roland Dennert. 

Han menar att investeringsklimatet har förändrats och att bolag tar längre tid på sig för att växa sig stora nu än tidigare. Med andra ord har tiden det tar att göra en exit genom en börsnotering eller en försäljning förlängts.

”Den här tiden har blivit ganska lång. Tänk bara hur länge Spotify har funnits utan att få till en exit, och det är trots allt ett av Europas mest framgångsrika bolag. Den genomsnittliga tiden från att första investeringen görs till att det blir en exit är nu 7 år”, säger Roland Dennert. 

Läs även: Inte ens Trump kan krascha köpfesten – svenska exits går mot rekord 

Det betyder att det kommer finns bolag, precis som Spotify, som tar längre tid än så.

”Under den tiden kommer det finnas investerare som behöver hoppa av, antingen för att de behöver likviditet, en grundare som hoppar av, en tidig investerare som vill återanvända sitt kapital, det finns väldigt många legitima anledningar till varför en ägare behöver sälja sina andelar. Det är i den situationen vi kan komma in”, säger Roland Dennert. 

Genom att gå in och ta över tidigare investerares andelar hoppas Cipio möjliggöra tillväxten för fler europeiska bolag. I och med att riskkapitalbolaget köper de andelar som tidigare investerare vill bli av med kan startupbolaget fortsätta sin tillväxtresa och skjuta upp en exit i ytterligare tre till fyra år. 

Innehåll från Exclusive NetworksAnnons

Upptäck framtidens datalagring med Cloudian

Cloudian omdefinierar datalagring med innovativa lösningar som hanterar ostrukturerad data i stor skala, så att organisationer kan dra största möjliga nytta av denna värdefulla tillgång. Med ett öga på framtiden prioriterar Cloudian säkerhet, enkel skalbarhet och sömlös integration med populära AI- och dataanalysverktyg.

I takt med att mängden digital information ökar ställs allt fler företag inför utmaningen att effektivt hantera och utvinna värde ur ostrukturerad data som bilder, dokument och maskindata. Cloudians främsta mål sedan företaget grundades 2011 har varit att tillhandahålla innovativa och skalbara datalagringslösningar, vilket har blivit allt mer relevant med den exponentiella tillväxten av data som genereras av AI-applikationer, arbetsbelastningar för dataanalys och IoT-enheter (Internet of Things). Cloudians flaggskeppsplattform HyperStore erbjuder nästa generations S3-kompatibla objektlagring och skapar ett effektivt, AI-optimerat data lake-ekosystem. Halvor Evensen, Regional Sales Manager för Norden och Baltikum, kommenterar:

– Ostrukturerad data, som inte följer en specifik modell eller ett specifikt format, utgör en stor del av all data som skapas idag. Dess värde förblir dock ofta outnyttjat på grund av svårigheter med hantering och analys. Det är viktigt att företag förstår de möjligheter som dagens dataexplosion innebär. Cloudians lösningar är inte bara utformade för att skydda information utan också för att ge organisationer möjlighet att utnyttja denna data för innovation och tillväxt.

Säkerhet och skalbarhet: Cloudians löfte

Cloudians plattform har blivit känd för sin förmåga att hantera stora datamängder och för sitt fokus på säkerhet. Erkänd för sin robusta hantering av massiva datauppsättningar, prioriterar Cloudian säkerhet med funktioner som datakryptering och nyckelhantering, tillsammans med S3 Object Lock för att skydda data mot ransomware genom att göra den oföränderlig. Denna säkerhetsnivå, kombinerat med plattformens skalbarhet, har lett till att flera statliga och offentliga organisationer i Europa har valt Cloudian som en lösning. Halvor fortsätter:

– Säkerhet är hörnstenen i allt vi gör. Våra kunder värderar möjligheten att behålla full kontroll över sina data, samtidigt som de också kan skalas upp vid behov.

Lösningar för den moderna digitala eran

Cloudian fokuserar på att möta behoven hos större företag som står inför utmaningen att hantera omfattande datamängder på ett sätt som är både effektivt och kostnadseffektivt. Genom att noggrant lyssna och anpassa sig till varje organisations unika krav har Cloudian etablerat sig som en tankeledare inom datalagring, alltid med målet att förenkla komplexiteten i den digitala världen

– Genom att anamma rätt strategier för datalagring kan företag inte bara skydda sin mest värdefulla tillgång - data - utan också omvandla den till en katalysator för innovation och tillväxt. Vårt mål är att hjälpa stora organisationer att navigera i datalagringslandskapet med våra skräddarsydda lösningar, avslutar Halvor.

 

 

Mer från Exclusive Networks

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exclusive Networks och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera