Hoppa till innehållet

Paradox vinstrusar – aktien stiger på börsen

Spelbolaget Paradox redovisar ökad omsättning under första kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. Vinsten steg med cirka 50 procent. Aktien tar ett glädjeskutt på beskedet.

Fredrik Wester, vd för spelbolaget Paradox.
Fredrik Wester, vd för spelbolaget Paradox.Foto: Jack Mikrut

Spelutvecklaren Paradox Interactive redovisar en omsättningen på 121,3 miljoner kronor under årets första kvartal. Det är en ökning med 30 procent mot föregående år. Rörelseresultatet blev 38 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 31 procent. 

”Det känns jättebra. Vi är nöjda med både tillväxten i omsättningen och vinsttillväxten”, säger Andras Vajlok, finanschef på Paradox.

Även marknaden gjorde tummen upp för rapporten. Sex minuter efter börsens öppning hade aktien stigit med 4 procent till 70,75 kronor. Följ Paradox börskurs här.

Vi investerade 45 miljoner kronor i nya spel under första kvartalet.

Resultatet efter skatt blev 29,2 miljoner kronor, en ökning med 51 procent mot föregående år. Intäkterna under första kvartalet kom främst från spelen Cities: Skylines, Stellaris, Crusader Kings II, Hearts of Iron IV och Europa Universalis IV.

Läs mer: Paradox-miljardären in i snabbväxande musikbolag

”Normalt är ju våra kvartal inte så jämförbara med varandra. Men i år har vi jämförbara kvartal. Vi har bara släppt en expansion under kvartalet. Det här visar styrkan i den produktportfölj som vi byggt upp och ska fortsätta bygga upp”, säger Andras Vajlok och syftar på expansionen ”Monks and Mystics” för spelet Crusader Kings II.

Samtidigt flaggar han för en ökad aktivitet framöver. 

”Aktivitetsnivån var ju låg under kvartalet. Men nu ökar den igen. Vi släppte Cities till Xbox den 21 april och har redan släppt två stora expansioner under detta kvartal. Och vi ska släppa ett nytt spel i slutet av maj som heter Steel Division”, säger finanschefen. 

Resultat per aktie hamnade på 0,28 kronor, vilket innebär en ökning med 56 procent mot föregående år.

Foto: Sven Carlsson
Paradox finanschef Andras Vajlok och vd Fredrik Wester.

Paradox ger inga regelrätta framtidsprognoser. Men finanschefen betonar att investeringarna i nya spel fortsätter att öka.

”Vi fortsätter på vår inslagna linje: lönsam tillväxt och lanseringar av nya, bättre produkter. Vi investerade 45 miljoner kronor i nya spel under första kvartalet. Totalt har vi nu investerat 158 miljoner kronor i framtida spelsläpp”, säger han.

Läs mer: Paradox finanschef storsäljer aktier 

Under kvartalet aviserade Paradox förlag White Wolf ett partnerskap med det Paris-baserade förlaget Focus Home Interactive gällande ett licensierat pc- och konsol-spel som utspelar sig i World of Darkness.

Innehåll från ExobeAnnons

Hur hittar jag kollegornas löner med hjälp av Copilot?

Allt fler svenska företag och organisationer inser vilka enorma vinster som finns att vänta genom att implementera Copilot för Microsoft 365. Men det uppstår också en hel del frågor kring säkerhet och personlig integritet. Behöver man som anställd vara orolig för att känslig information sipprar ut? Nej, inte om man hanterar sin data på rätt sätt, enligt branschexperterna.

En av de vanligaste farhågorna kring Copilot för Microsoft 365 handlar om hur konfidentiell data hanteras och teoretiskt sett skulle kunna bli tillgänglig för alla. Men enligt Exobe, som är en av Microsofts partners på den svenska marknaden, finns ingen anledning till oro så länge man har en tydlig struktur för datahantering. Den som hoppas kunna få tag på kollegornas löneuppgifter eller andra personkänsliga dokument kommer att bli besvikna. Jonas Törner är AI Copilot & Employee Experience Specialist och hjälper företag att skapa värde av sina Copilot-licenser:

– Det är viktigt att komma ihåg att Copilot inte kan göra någonting som inte medarbetarna själva kan göra. I princip är Copilot bara en väldigt avancerad sökmotor. Så om medarbetarna redan idag har tillgång till sina kollegors löneuppgifter, ja då kommer Copilot i teorin att hitta dessa dokument. Copilot har dock begränsningar kopplade till just person- och andra känsliga uppgifter. Men om fallet är detta behöver man fundera över sin datahantering, snarare än att se Copilot som det stora hotet. 

Vill se ökad förståelse

Enligt Törner behöver alla företag som är nyfikna på att implementera Copilot börja med att se över sina rutiner och städa bland befintlig data, samt definiera vilka Teamsgrupper som ska vara publika och vilka som ska vara privata. Genom att endast nyttja privata Teamsgrupper för känslig information kan man vara säker på att informationen stannar inom teamets väggar.

Ansvarsfull utveckling av AI-tjänster

Microsoft utvecklar systematiskt sina AI-tjänster och har frågor som rör integritet och säkerhet allra högst upp på agendan. Till exempel delar Copilot aldrig data mellan olika företag eller organisationer.

– Företagen äger sin egen data. Det innebär att Copilot bara kan träna på, och dra nytta av, den data som finns tillgänglig inom en viss organisation. Så ett företag med mycket data i molnet kommer snabbt att få större nytta av Copilot än ett företag med begränsad mängd data. Detta gör också att värdet av investeringen kommer att öka lavinartat med tiden. De företag som inser värdet och dynamiken redan nu kommer att kunna ta ett rejält försprång på marknaden, avslutar Jonas Törner.

 

Mer från Exobe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exobe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera