Hoppa till innehållet

Pensionsmyndigheten slår fond-appen Kollektiva på fingrarna

Pensionsmyndigheten tvingar Kollektiva att sluta låta sina kunder byta fonder direkt i appen. Detta sedan Kollektiva ägnat sig åt ”ett otillåtet användande” av spararnas bank-ID.

Pontus Kristiansson, vd för Kollektiva som ska tjäna pengar på crowdsourcade fonder.
Pontus Kristiansson, vd för Kollektiva som ska tjäna pengar på crowdsourcade fonder.

Pensionsappen Kollektiva har dragit in cirka 40 miljoner kronor i riskkapital sedan lanseringen i fjol. Bland annat har Sigma-grundaren Dan Olofsson och Collector-grundaren Lena Apler investerat i bolaget.

Läs mer: Springfield nästa för superängeln Lena Apler

Tjänsten samlar information om sina användares fondval hos Pensionsmyndigheten. Sedan hjälper man dem att ta rygg på de mest framgångsrika spararna i systemet.

Sedan starten i augusti i fjol har Kollektiva låtit sina användare byta fonder direkt via appen, genom att använda sitt eget bank-ID. Men i spåren av skandalen kring Falcon Funds, där flera miljarder kronor har gått förlorade, har Pensionsmyndigheten börjat ta i med hårdhandskarna mot alla fondbyten som inte sker på den egna plattformen.

Läs mer: Så spräckte Di ”Falcon Funds”-skandalen

I mitten av oktober begärde Pensionsmyndigheten att Kollektivas fondbytarverktyg stängs.

”Kollektivas fondbytarrobot innebar att man kunde byta till deras fonder utan att, som sparare, vara inne på Pensionsmyndighetens hemsida. Det är enligt oss ett otillåtet användande av spararen bank-ID och inte förenlig med vårt samarbetsavtal”, skriver Rasmus Bjälkeson, processansvarig för fond- och finansadministration på Pensionsmyndigheten, i ett mejl till Di Digital.

Nicklas Larsson på Kollektiva bekräftar att man följt Pensionsmyndighetens begäran.

”Våra fondval är kvar som tidigare, men vårt verktyg möjliggör inte bytet längre. I stället hänvisar numera våra kunder till Pensionsmyndighetens hemsida”, säger han.

Han håller dock inte med om beskrivningen att man brutit mot avtalet.

”Pensionsmyndigheten införde nyligen en del om god sed i avtalet med oss. Det skedde i spåren av Falcon Funds-skandalen. Målet är väl att säkerställa att alla spelare är seriösa och att problemet med id-kapningar inte upprepar sig i systemet”, säger Nicklas Larsson.

Kollektiva förhandlar just nu med Pensionsmyndigheten om hur man ska skapa en enkel tjänst som även lever upp till Pensionsmyndighetens krav att alla fondbyten endast ska ske via myndighetens egen plattform.

I maj i år kunde vd Pontus Kristiansson presentera ett samarbete med fondförvaltaren SFM Stockholm om att lansera Sveriges första fonder där förvaltningsunderlaget är crowdsourcad kunskap. Därmed har Kollektivas användare möjlighet att spara i fonder vars portfölj bygger på de mest framgångsrika sparare ur sin generation, i fonder som ”Kollektiva bästa 50-talister”.

Något förenklat så ska innehållet i dessa fonder spegla portföljerna för de 15 procent av pensionsspararna hos myndigheten som har de bästa portföljerna.

Läs mer: Pensionstjänsten Kollektiva lanserar fonder

Fonderna lanserades i det statliga pensionssystemet i början av september och har en fondavgift på 0,41 procent.

”Jämfört med andra blandfonder är 0,41 procent lågt. Men vi vill ner till 0,3 procent genom att få in fler kunder och effektivisera förvaltningen”, säger Nicklas Larsson, marknadschef på Kollektiva med 28 000 användare i dag.

Innehåll från Lannebo fonderAnnons

Förvaltaren: ”Därför lyckas svenska småbolag”

Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag
Bildtext porträtt: Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag

Sverige har en lång tradition av småbolag som vuxit till framgångsrika internationella storbolag. Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, ger sina förklaringar till varför svenska småbolag är så framgångsrika.

Sverige intar en unik position när det kommer till framgångsrika småbolag, en prestation som få länder kan mäta sig med. Ett flertal småbolag har genom åren vuxit och utvecklats till storbolag med en stark global närvaro, vilket tydligt illustrerar landets förmåga att odla och främja företagande.

En förklaring är enligt Hjalmar Ek, förvaltare för fonden Lannebo Småbolag, att Sverige är ett litet land och det därför krävs expansion till andra länder för att fortsätta växa. Dessutom finns ett starkt fokus på produktutveckling. 

Mindre bolag kan växa

En annan avgörande faktor i denna framgångssaga är det nära samarbetet mellan svenska företag. Genom partnerskap och samverkan mellan små och stora aktörer skapas en symbios som gynnar båda parter. Detta samarbete ger småbolagen inte bara tillgång till nya kontakter och kunder utan också möjligheten att växa och expandera sin verksamhet.

– Det finns en symbios däremellan som gör att det mindre bolaget får möjlighet att växa, säger Hjalmar Ek. 

Småbolag har också i högre grad starka ägare som funnits med i bolaget under lång tid, ibland sedan starten. Det gör att engagemanget och drivet ofta är väldigt starkt vilket skapar välmående företag. 

Det svenska regelverket kring hur bolagen ska styras innebär också en mindre risk för att råka ut för något blufföretag. 

– Det finns en stark aktiekultur här. Det är väldigt få bolag på svenska börsen som man behöver var orolig för att bli lurad av, den risken är större på mer exotiska marknader.

Läs mer om fonden Lannebo Småbolag hos Lannebo 

Lannebos artikel innehåller information om värdepappersfonder och specialfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lannebo fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera