Hoppa till innehållet

Pensionssajten Lifeplan: ”Vi är Europas största robothandlare”

En kombination av robothandel och indexfonder har gjort pensionssajten Lifeplan till en ordentlig utmanare på pensionsmarknaden. I fjol växte bolaget med 80 procent och fick nya kunder som ABB, Ikea och Klarna.

Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.
Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.Foto: Lifeplan

”Vi är nu Europas största robothandlare på marknaden för pensionsförvaltning”, säger Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.

Lifeplan fortsätter att norpa marknadsandelar från den etablerade bank- och försäkringsbranschen. Bolaget lanserades 2008 och ingår sedan 2012 i Benifykoncernen, som är Sveriges ledande företag inom personalförmåner.

Lifeplans affärsidé går ut på att sälja pensionsrådgivning på nätet till storkunder som Ericsson, Astra Zeneca, Eon, Ikea och nu senast Klarna. I fjol steg omsättningen med cirka 80 procent till 18 Mkr. Bolaget förvaltar nu 13 miljarder kronor åt över 100.000 pensionssparare på 200 stora och medelstora företag.

Banker och försäkringsförmedlare ger ingen objektiv rådgivning.

Läs mer: Pensionsjätte startar innovationslab i startupmiljö

”2015 blev ett genombrottsår för oss. Vi fick storkunder som ABB och Ikea och mindre snabbväxande kunder som Klarna. 2016 räknar vi med en omsättning på 30 miljoner. Vi går ungefär break-even eftersom allt överskott investeras i expansion”, säger Kalle Erlandzon. 

Lifeplan har inga personliga placeringsrådgivare. Istället är råden robotstyrda. Vidare investerar man främst i billiga, indexbaserade fonder.

Läs mer: NFT Ventures satsar på pensionsappen Nowo

”Banker och försäkringsförmedlare ger ingen objektiv rådgivning. De försöker bara sälja en massa produkter och tjänster som de själva tjänar på. Vi tar inga kickbacks och har inga egna fonder. Vi hjälper bara konsumenten att hitta rätt risknivå och optimal riskspridning till lägsta möjliga avgift. När fonderna och marknaden förändras sker omfördelningen automatiskt”, säger Kalle Erlandzon.

Han uppger att den genomsnittliga Lifeplanspararen bara betalar 0,35 procent i fondavgifter.

”Det kan jämföras med att den genomsnittliga aktiefonden som har en avgift på 1,43 procent, enligt Morningstar”, säger Kalle Erlandzon.

Hur tjänar ni pengar på detta?

”Vår tjänst kostar, men det betalar arbetsgivaren. Och den kostar väldigt lite jämfört med de kapitalavgifter som dras ur fonder och försäkringar.”

Läs mer: Bankrådgivarnas sista strid


De vanligaste fonderna i Lifeplans portföljer: 

1.       SPP Aktiefond USA

2.       SEB USA Index Fund Lux ack

3.       Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index

4.       Skandia Nordamerika Exponering

5.       SEB Europa Indexfond - Lux ack

6.       Skandia Europa Exponering

7.       SPP Aktiefond Europa

8.       Länsförsäkringar USA Index

9.       Pictet Emerging Markets Index-IS USD

10.   BlackRock Global Index Funds Emerging Markets Equity Index Fund A2 USD Acc

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera