Annons
Marie Wall var tidigare anställda vid statliga Vinnova.

Regeringen handplockar Marie Wall som startupansvarig

Stora stölder drabbar bitcoin-utmanaren

Två av Sportamores grundare, Joakim Fredman och Johan Ryding.

Kursraketen Sportamore faller på rapport

Johan Tjärnberg, vd och grundare för betalbolaget Bambora som nyligen såldes för 14 miljarder kronor till franska Ingenico.

Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag”

Johan Tjärnberg, vd på Bambora, och Fredrik Näslund, partner på Nordic Capital och styrelseledamot i Bambora. Foto: Nordic Capital

Nordic Capital om miljardaffären: ”Hade gärna ägt Bambora längre”

Missa inget! Sveriges bästa tech-och startupnyheter direkt i mejlen:

Regeringen handplockar Marie Wall som startupansvarig

Marie Wall var tidigare anställda vid statliga Vinnova.
Marie Wall var tidigare anställda vid statliga Vinnova. Foto: Vinnova
Marie Wall får jobbet som startupansvarig på Näringsdepartementet. Hon har senast arbetat som projektansvarig på statliga Vinnova och har tidigare arbetat som Speed Ventures och Microsoft.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I samband med konferensen Sthlm Tech Fest i september utlovade näringsminister Mikael Damberg att han skulle tillsätta en startupansvarig på Näringsdepartementet. Det är nu klart att Marie Wall får uppdraget.

”Jag är jätteglad för det här jobbet, det ska bli otroligt spännande och det är en bra roll”, säger Marie Wall till Di Digital.

Att anställa en startupansvarig var en del av regeringens nya startuppolitik som presenterades i fjol. 

”När jag kom till Näringsdepartementet fanns det ingen funktion som bevakade startupscenen. Det avser jag att förändra så att de har en direkt ingång till politiken. Dessutom gör vi startupscenen till remissinstans för de frågor som rör näringspolitiken”, sade näringsministern Mikael Damberg om den nya tjänsten i höstas.

Näringsminister Mikael Damberg (S)

Den nya rollen är en del av näringsminster Mikael Dambergs startuppolitik. Foto: Jonathan Bylars.

Enligt annonsen som gick ut sökte Näringsdepartementet en person som gärna själv varit entreprenör, har erfarenhet av att jobba på Regeringskansliet eller liknande och som kan nätverka och kommunicera med startupscenen.

Marie Wall har erfarenhet från startupscenen både genom att ha arbetat inom startups, bland annat på Sendit som senare såldes till Microsoft, och som investerare på riskkapitalbolaget Speed Ventures, sedermera uppköpt av Ledstiernan.

Hon har även arbetat som programchef på Microsoft och managementkonsult på Capgemini. Hon kommer senast från statliga Vinnova där hon har varit projektansvarig för myndighetens nationella inkubatorprogram.

Kommer din nya roll vara betydelsefull för startupscenen?

”Det är återstår att se. Jag har just fått det här jobbet och vad den här rollen innebär, det är något som jag måste arbeta fram tillsammans med den politiska ledningen, hur vi ska lägga upp det”, säger Marie Wall.

Läs även: Damberg lovar mer statligt riskkapital utanför Stockholm

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post