Hoppa till innehållet

Regeringen handplockar Marie Wall som startupansvarig

Marie Wall får jobbet som startupansvarig på Näringsdepartementet. Hon har senast arbetat som projektansvarig på statliga Vinnova och har tidigare arbetat som Speed Ventures och Microsoft.

Marie Wall var tidigare anställda vid statliga Vinnova.
Marie Wall var tidigare anställda vid statliga Vinnova.Foto: Vinnova

I samband med konferensen Sthlm Tech Fest i september utlovade näringsminister Mikael Damberg att han skulle tillsätta en startupansvarig på Näringsdepartementet. Det är nu klart att Marie Wall får uppdraget.

”Jag är jätteglad för det här jobbet, det ska bli otroligt spännande och det är en bra roll”, säger Marie Wall till Di Digital.

Att anställa en startupansvarig var en del av regeringens nya startuppolitik som presenterades i fjol. 

”När jag kom till Näringsdepartementet fanns det ingen funktion som bevakade startupscenen. Det avser jag att förändra så att de har en direkt ingång till politiken. Dessutom gör vi startupscenen till remissinstans för de frågor som rör näringspolitiken”, sade näringsministern Mikael Damberg om den nya tjänsten i höstas.

Näringsminister Mikael Damberg (S)

Den nya rollen är en del av näringsminster Mikael Dambergs startuppolitik. Foto: Jonathan Bylars.

Enligt annonsen som gick ut sökte Näringsdepartementet en person som gärna själv varit entreprenör, har erfarenhet av att jobba på Regeringskansliet eller liknande och som kan nätverka och kommunicera med startupscenen.

Marie Wall har erfarenhet från startupscenen både genom att ha arbetat inom startups, bland annat på Sendit som senare såldes till Microsoft, och som investerare på riskkapitalbolaget Speed Ventures, sedermera uppköpt av Ledstiernan.

Hon har även arbetat som programchef på Microsoft och managementkonsult på Capgemini. Hon kommer senast från statliga Vinnova där hon har varit projektansvarig för myndighetens nationella inkubatorprogram.

Kommer din nya roll vara betydelsefull för startupscenen?

”Det är återstår att se. Jag har just fått det här jobbet och vad den här rollen innebär, det är något som jag måste arbeta fram tillsammans med den politiska ledningen, hur vi ska lägga upp det”, säger Marie Wall.

Läs även: Damberg lovar mer statligt riskkapital utanför Stockholm

Innehåll från FreetradeAnnons

Investera i aktier utan avgifter som äter upp sparandet

Köp aktier – utan att förlora kapital på onödiga courtageavgifter. När prisade nätmäklaren Freetrade nu etablerar sig i Sverige vill de skaka om marknaden för nätmäklare.

– Att våra kunder får behålla sina hårt förvärvade pengar och inte betala courtageavgifter ligger i vårt DNA, det var ur den tanken vi grundades säger Emma Ödqvist, Sverigechef på Freetrade.

För den som investerar i aktier stort som smått urholkas investeringarna av de courtageavgifter som ledande nätmäklare idag tar ut vid varje affär. Vid köp av aktier för 100 kronor där plattformen tar 10 kronor i courtageavgift är det en betydande del av investeringen som ska betalas både vid köp och sälj tillfället. 

Det vill Freetrade ändra på. Freetrade är en av de största nätmäklarna i Storbritannien, med 1,5 miljoner kunder. 2023 prisades bolaget på British Bank Awards som ”bästa onlinetradingplattform”. Nu utmanar de Sveriges nätmäklaroligopol – genom att ta deras modell för courtagefri aktiehandel till Sverige

Få koll på de olika courtageklasserna

– Få har koll på de olika courtageklasserna och hur mycket det urholkar ens sparkapital att betala höga avgifter till banker eller nätmäklare. När man sparar och investerar för att finansiera sina framtida drömmar vill man förstås behålla så mycket pengar som möjligt. Det är bara att titta på vinsterna som görs i branschen för att förstå att den rådande prismodellen går att skära i, säger Emma Ödqvist.  

Freetrade vill ta marknadsandelar med att alltid erbjuda courtagefri aktiehandel och en låg valutaväxlingsavgift. Dessutom gör Freetrade det möjligt att köpa andelar i amerikanska aktier, som ofta är dyra, till exempel de som kallas de ”magnifika sju” har ett snittvärde på över 3000 kr, med fraktionshandel kan den som vill diversifiera sin portfölj ändå välja den typer av bolag i sin aktieportfölj.

– Vår fraktionshandel av aktier gör det möjligt att diversifiera sin portfölj även med bolag som har högre priser på sina aktier. Vi låter våra kunder styra sina egna investeringar. En nyckel till lyckade investeringar är att sprida risk, det vill säga investera över flera olika aktier. Kunderna kan köpa eftertraktade och högprofilerade aktier till den summa de vill investera. Perfekt för sitt månadssparande med en hälsosam riskspridning.

Emma Ödqvist hoppas att allt fler svenska börsentusiaster ska upptäcka den courtagefria handeln och på så sätt lägga en ännu bättre grund för det långsiktiga sparandet.

– Vi belyser alltid vikten av långsiktighet och diversifiering, att investera löpande och långsiktigt lönar sig eftersom ränta-på-ränta-effekten över tid blir stor. Tack vare vår courtagefria handel kan kunderna investera i en rad branscher och bolag, och samtidigt vara trygga i att varje krona faktiskt jobbar för dem.

Läs mer om Freetrade här  

Tänk på att investeringar innebär en risk. När du investerar kan värdet på din investering både minska och öka och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Freetrade tar inte ut någon courtageavgift när du köper eller säljer aktier men andra kostnader kan tillkomma, såsom växlingsavgifter vid handel av utländska aktier.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Freetrade och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera