Hoppa till innehållet

Regeringens utredare vill förenkla optionsregler för startups

Regeringens utredare jobbar på ett förslag om att ändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag”, enligt Di Digitals källor. Den kan innebära att startupsektorn får sin vilja igenom vad gäller den brännheta frågan om beskattning av personaloptioner.

Näringsminister Mikael Damberg
Näringsminister Mikael Damberg

I höstas utlovade näringsminister Mikael Damberg en snabbutredning av frågan om personaloptioner. Idag kan personaloptioner som löses in i Sverige beskattas med upp till 68 procent skatt.  Det gör att Sverige har en av de högsta skattesatserna på personaloptioner i Europa och ligger långt efter USA där motsvarande skattesats är 15 procent. Det här gör det svårt att attrahera nyckelpersoner i tidiga, skeden enligt bolagen själva.

Utredningens förslag ska presenteras först i mars, men redan nu kan Di Digital avslöja att utredaren jobbar på ett förslag som skulle förändra skattereglerna för “innovativa mindre bolag” i den riktning som startupsektorn länge efterfrågat.

På ett möte under onsdagen presenterade näringsdepartementets utredare ett förslag som går ut på anställda inte beskattas när optioner löses in till aktier utan att de istället beskattas först när aktierna senare säljs. Då beskattas de som inkomst av kapital.

Förslaget sägs vara inspirerat av Storbritanniens Enterprise Management Incentive Scheme, även det ett system för att underlätta för personaloptioner i små och snabbväxande bolag.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat, exempelvis i det såkallade Svenska Startupmanifestet.

Av allt att döma ligger förslaget i linje med vad startupsektorn länge förespråkat.

”För de bolag som kvalificeras så kommer det bli en ordentlig skillnad”, säger Di Digitals källa.

En stötesten i diskussionerna är exakt hur gränserna ska dras mellan “vanliga” företag och de “mindre" bolag som ska få dra nytta av de nya reglerna. Dels handlar det om att sätta en gräns vad gäller antal anställda och omsättning i bolaget, enligt Di Digitals källa. Men utredaren vill också begränsa de nya reglerna till att gälla vissa branscher, vilket anses svårare.

“Samtidigt som det ska vara en skattelättnad för mindre bolag så har utredarna det svårt eftersom programmet inte får dra ner på skatteintäkterna”, säger en källa.

Klart är dock att de kritiserade 3:12-reglerna,  som reglerar hur utdelning i fåmansföretag ska beskattas och som länge varit en stridsfråga för svenska småföretagare som anser att nuvarande regler missgynnar dem, blir kvar.

“Det ligger på en annan utredares bord och kan inte omprövas av incitamentsutredningen”, uppger Di Digitals källa.

Läs även: Här är Regeringens nya startup-politik

Läs även: Kritik mot Dambergs startup-politik: "Bara snack och ingen verkstad"

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera