Hoppa till innehållet

Riskkapitaljätten: ”Svårare att sälja techbolag i år”

Verdane Capital sålde tekniktunga bolag för rekordhöga 3,6 miljarder kronor i fjol. I år ska man öka investeringstakten och ta in 2,5-3 miljarder kronor i en ny fond.

Verdane Capital. Bakre raden: Henrik Aspén, partner, Per Nordlander, partner, Göran Strandberg, partner. Främre raden:  Max Carlsén, investment intern och Björn Beckman, investeringsansvarig.
Verdane Capital. Bakre raden: Henrik Aspén, partner, Per Nordlander, partner, Göran Strandberg, partner. Främre raden: Max Carlsén, investment intern och Björn Beckman, investeringsansvarig.Foto: Amanda Lindgren

”Men jag tror det blir svårare att sälja teknikbolag under 2016. Efter sommaren 2015 märkte vi att antalet propåer blev färre och försäljningsprocesserna dog ut lite mer på tiden”, säger Henrik Aspén, partner på Verdane Capital med e-handelsbolag som Mathem, Boozt och Royaldesign i fondportföljerna.

Henrik Aspén spår att Verdane säljer färre bolag i år, men investerar mer än i fjol. Verdanes senaste fond skapades 2013 och innehöll 2 miljarder kronor. Enligt uppgift till Di väntas nästa fond bli klar i år och innehålla 2,5-3 miljarder kronor.

”Det där beror på kapitalbehovet. Den senaste fonden har fortfarande en halv miljard kronor kvar att investera”, säger Henrik Aspén.

Hur påverkas ni om börsraset fortsätter?

”Hade vi planerat att börsnotera bolag hade vi påverkats. Men de flesta av bolagen är varken beroende av börsen eller bankutlåning. Fortsätter marknaden att vara instabil kan det påverka möjligheten att ta in pengar i nästa fond. Men jag är inte orolig. Fondernas investerare är generellt mycket långsiktiga.”

Hur ser framtiden ut för svenska tech-bolag?

”Det är ju bra att det kommer in så mycket pengar just nu. Samtidigt så investerar ju Atomico, EQT Ventures och Northzone i hela Europa. Framtiden får utvisa var pengarna investeras.”

Verdane Capital har sina rötter i 80-talets Norge, men växte till sig i spåren av it-kraschen 2000.

Läs mer: Verdane storsatsar på dödens e-handel

År 2003 köpte man samtliga 96 bolag i SND Invest, Norges motsvarighet till Industrifonden. Och två år senare köpte man Skandia Livs portfölj med andelar i 19 bolag som Dibs, Tradedoubler och Coding Technologies. I samma veva lämnade Göran Strandberg och Henrik Aspén Skandia Liv för att bli Verdanes första svenska partners.

Idag har Verdane 6,5 miljarder kronor under förvaltning och 21 medarbetare i Sverige, Norge och Finland. De senaste tolv åren har man investerat i närmare 300 bolag, varav merparten inom ny teknik. Närmare 200 har sålts till ett totalt värde på närmare sju miljarder kronor.

Under vägens gång har Verdane blivit Sveriges ledande köpare av företagsportföljer, med 26 portföljköp sedan 2003. I vissa fall har det rört sig om rena ”zombieportföljer”.

”Vi erbjuder en snabb och effektiv process för bolag som vill frigöra kapital. Men den enda renodlade zombiefonden är nog Brainheart Capital som vi köptes 2008. Brainheart investerade i trådlös teknik under millennieskiftet och fick med tiden slut på pengar”, säger Henrik Aspén.

Många av Brainhearts portföljbolag är bortglömda idag. Men ett, Wireless Maingate, utvecklade Verdane till en framgångssaga som såldes för 770 Mkr till Sierra Wireless i fjol.

Totalt avyttrade Verdane 14 företag för 3,6 miljarder kronor under 2015. Det är rekord och utgör knappt hälften av alla försäljningsintäkter sedan 2003. Samma år investerade man cirka 600 Mkr i bolagsköp.

Bland Verdanes svenska investerarna kan nämnas Tredje AP Fonden, Unionen, Praktikerinvest och Nordea.

Läs även: Miljardrusning till Europas tech-fonder

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera