Hoppa till innehållet

Så mycket drar musikbranschen in via Youtube

Youtube, som musikbranschen har valt att göra till sin fiende, har betalat ut 1 miljard kronor till musikindustrin i år.

Katy Perry är en av artisterna som har kritiserat ersättningen hon erhåller från Youtube.
Katy Perry är en av artisterna som har kritiserat ersättningen hon erhåller från Youtube.

När det stormade som hårdast kring Spotify och den svenska streamingtjänstens ersättning till artister och skivbolag, i november 2014, skrev vd:n Daniel Ek ett indignerat blogg-inlägg titulerat ”$2bn and counting”.

Rubriken syftade på hur mycket av Spotifys intäkter som dittills hade gått direkt vidare rättighetsinnehavare och artister.

Två år senare har branschorganisationen Ifpi ställt in siktet på Youtube, som man anser tillgängliggör stora mängder musik till miljontals lyssnare utan tillräcklig ersättning.

Läs mer: Rekord för musikstreaming under 2015

På tisdagen kom en toppchef på Youtube med ett svar som liknade det Daniel Ek skrev 2014. Videojätten har betalat ut 1 miljard dollar har till branschen under det senaste året, hette det, enligt Financial Times.

Den siffran gäller dock för en betydligt högre användarsiffra än för tjänster Spotify. Youtube säger sig ha fler än 1 miljard användare, medan Spotify har drygt 100 miljoner. 

Det Google-ägda bolaget har tidigare avböjt att uppge exakt vad artisterna tjänar. Utspelet från Youtube kommer under videoplattformens pågående förhandlingar med de stora skivbolagen.

I oktober lanserade Youtube en prenumerationstjänst där användaren kan spara videos för att titta på dem offline. I den tjänsten ingår även Youtube Music – som dock dröjer innan det når Sverige, enligt Dagens Media.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera