Hoppa till innehållet

Så öppnar EU för prispress i e-handeln

EU-länderna har nått en uppgörelse som förbjuder landsbaserad blockering i näthandeln. Det ökar möjligheten till prispress, enligt handelsminister Ann Linde (S).

Handelsminister Ann Linde (S).
Handelsminister Ann Linde (S).

Grundtanken med uppgörelsen är att kunderna ska kunna handla på nätet i vilket EU-land som helst, oavsett vilket EU-land de själva bor i.

Om en svensk sportbutik till exempel säljer ett par byxor till kunder i Estland till ett lägre pris än i Sverige kommer svenska konsumenter att kunna betala det lägre priset. Dock ingår det inget tvång om att sportbutiken i det fallet ska leverera varan från Estland till Sverige, enligt handelsministern.

”Det här handlar om att man hittills har kunnat diskriminera människor som handlar på nätet beroende på varifrån de kommer”, säger Ann Linde till Di Digital.

Läs mer: Näringsministern ryter till om EU:s e-handelsregler

Olika priser kommer att förekomma i olika länder, men konsumenterna kommer nu att kunna se vad varor kostar på olika marknader för att sedan bestämma varifrån man vill handla.

"Det blir en väldigt stor förenkling och möjlighet till prispress för konsumenterna”, säger Ann Linde till TT.

Trots handelsministerns positiva syn har det annars funnits kritik från företag som oroats över att den öppnare handeln ska leda till ökade kostnader. Men en e-handlare som finns i Frankrike kommer inte att tvingas leverera även till Sverige, utan då kan svenska kunder behöva hämta varan i ursprungslandet.

”Företagen har till exempel varit oroliga för att man inte ska kunna ha olika kampanjer till olika länder. Men det kommer man kunna ha”, säger Ann Linde.

”Det rör sig inte om en prisharmonisering”, tillägger hon.

Förslaget ska nu igenom Europaparlamentet. Målet är enligt regeringen att förhandlingen ska avslutas ”så snart som möjligt”.

Läs mer: Stenhård startup-kritik mot nytt EU-förslag: “Kommer döda europeisk fintech”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera