Hoppa till innehållet

Så ska Bygghemma-grundaren få till nästa miljardaffär

Patrik Rees nya investeringsbolag är på god väg att bygga en portfölj av e-handelsbolag med sammanlagt 1 miljard kronor i omsättning. Nu gör man sin fjärde investering.

Bygghemma-grundaren Patrik Rees har bildat E-Businnes Partner.
Bygghemma-grundaren Patrik Rees har bildat E-Businnes Partner.

När e-handelsjätten Bygghemma såldes till Nordstjernan 2014 stannade bolagets ledning kvar för att fortsätta driva företaget. Men den ena grundaren Patrik Rees, finanschefen Nils-Olof Lindersson och sälj- och marknadschefen Ola Svensson lämnade bolaget.

Patrik Rees kammade enligt Di:s uppskattning in mellan 100 och 140 Mkr när Bygghemma såldes för upp till 900 Mkr.

I tysthet har trion byggt upp en ny verksamhet, E-Business Partner, som ska investera i och coacha e-handelsbolag. Målet är att inom tre år ha en portfölj som omsätter 1 miljard kronor.

”Förstainvesteringarna ligger på under 5 miljoner kronor. När saker går åt rätt håll och bolagen följer vår roadmap så fyller vi på kassan”‚ säger Patrik Rees.

Till årsskiftet ska bolaget ha investerat sammanlagt 50 Mkr i fyra bolag: Snusbolaget, Bole.se, Stor & Liten och Proteinbolaget.

E-handelsveteranerna går in med såväl tid och kapital i varje bolag för att lotsa dem på vägen mot en högre omsättning.

Läs mer: Per Schlingmann blir e-handlare – ska sälja veganmat på nätet

Investeringen i Proteinbolaget, som säljer kosttillskott på nätet, omfattar 5 Mkr – men då räknas även den tid som E-Business Partner åtar sig att lägga ner på att hjälpa företaget att växa.

Foto:

Mårten Åkeson (tv) och Adam Gillberg har grundat Proteinbolaget.

”Proteinbolaget omsätter 12 miljoner kronor. Nu tar vi det därifrån och uppåt. Vi räknar med att dubblera omsättningen de närmaste åren, och vi ska ha lönsam tillväxt”‚ säger Patrik Rees.

Han menar att svenska e-handlare visserligen verkar på en mogen marknad, men att de ändå har en hel del att lära.

”Ta bara mejlskick. Man ökar intensiteten och mejlbombar kunden med likadana erbjudanden till allt och alla. E-handeln har oerhört mycket mer att bevisa.”

I år omsätter E-Business Partners bolag över 350 miljoner kronor, enligt Patrik Rees. Målet är att portföljen inom tre år nå en omsättning på 1 miljard kronor.

”Det bolagen egentligen behöver är bollplank och mentorer i kombination med kapital för att ta dem vidare och dels göra rätt saker – men framförallt undvika fel saker.”

Läs mer: Bakläxa för e-handlare som inte erbjuder ångerrätt

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera