Hoppa till innehållet

Salming: ”Hoppas handsken blir en hit”

Hockeylegenden Börje Salming har lagt vantarna på ännu ett startupbolag. Efter sina satsningar på kalsonger och hjärtpumpar plockar han nu ner Bioservos robothandskar i portföljen.

Börje Salming ser nyttan med en Bioservos robothand.
Börje Salming ser nyttan med en Bioservos robothand.Foto: Jack Mikrut

Svenska Bioservo har utvecklat en robothandske som hjälper människor med nedsatt handfunktion. Den känner av vad användaren vill göra och förstärker greppet om exempelvis en hammare – eller en hockeyklubba.

Läs mer: Miljonregn över svensk robothandske

Handsken används för att hjälpa skadade återgå till sina arbeten och Bioservos största kund i dag är Arbetsförmedlingen. Man arbetar också med att utveckla en mer kraftfull modell för tillverkningsindustrin, ett projekt som drivs i samarbete med General Motors och Nasa.

När bolaget nu tar in 22 miljoner kronor i riskkapital är det bland annat NHL-veteranen Börje Salming (NTL) som öppnar plånboken.

Varför investerar du i Bioservo?

”Det är ett intressant bolag, som kan göra mycket nytta. Jag har själv problem med mina händer i och med att jag brutit fingrarna under min hockeykarriär. Därför kan jag se värdet i produkten. Handsken kan hjälpa människor att komma tillbaka till arbetslivet efter olyckor och sjukdom.”

Börje Salming har kommit i kontakt med bolaget i samband med att han medverkat i kampanjer för organdonation och konstgjorda organ. Hockeylegenden har även investerat i Scandinavian Real Heart, som utvecklar hjärtpumpar för patienter som väntar på en hjärttransplantation.

Hur mycket pengar har du satsat?

”Jag pratar ogärna om pengar. I de här fallen handlar det om investeringar jag gjort för att jag tror att de kan hjälpa människor med problem. Blir Bioservos handske en hit kan det hjälpa hur många som helst.”

Börje Salming är en aktiv entreprenör och investerare, som investerar både privat kapital och via sitt bolag Salming & Co. Som nybliven 65-åring har han dock slagit av på takten och sålt en del av sitt företag inom kläder, skor och sportutrustning. 

Vilka andra bolag har du investerat i?

”Det är många olika bolag från lite olika branscher, både inom sjukvård och annat.”

Vad tar du med dig från din idrottskarriär i rollen som investerare?

”Man måste se sig omkring och lyssna efter vad man själv tycker är intressant. Det är också viktigt att se på hur bolag utvecklas så att man kan få lite pengar tillbaka. Har man tur får man en peng över.”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera