Hoppa till innehållet

SEB och ekonomiappen Tink fördjupar samarbetet

Ekonomiappen Tinks användare kan för första gången byta bank direkt i appen. Storinvesteraren SEB ser fram emot att locka fler kunder till sig. SEB inför också Tinks teknik i sin egen app.

Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.
Tinks grundare Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg.Bild: Stellan Stephenson, Markus Dahlberg / TT

I fjol investerade SEB tillsammans med investmentbolaget Creades 85 miljoner kronor i ekonomiappen Tink (NTL). Det var storbankens första stora investering i ett startup-bolag inom fintech och långt ifrån den sista, enligt bankens investeringsarm SEB Ventures.

Enligt David Sonnek, chef över SEB Ventures, har man som uttalat mål att investera i startupbolag som kan ge mervärde till bankens kunder. Det fördjupade samarbetet med Tink är en del av den strategin.

Hittills har Tinks användare kunnat hålla koll på sin ekonomi via appen. Nu lanseras möjligheten att också göra vissa bankärenden direkt i appen, med SEB och andra samarbetspartners.

Utöver SEB deltar Lena Aplers nischbank Collector, den statliga banken SBAB, kreditkortsbolagen American Express och den spanska banken Santander i samarbetet.

Läs mer: SEB gör jätteinvestering i sparappen Tink

I ett första skede kan Tinks användare flytta sitt sparkonto från vilken bank som helst till SBAB eller Collector. Sitt bolån kan man flytta till SEB eller SBAB. 

Enligt SEB kan man påbörja flytten av bolånet i appen, men banken vill ändå vara i kontakt med kunden innan bytet sker.

"Det viktigaste för oss är att göra det svinenkelt för våra användare att få en enkel och smart ekonomi. Vi är jättestolta över samarbetet med de här fem bankerna", säger Tinks vd och medgrundare Daniel Kjellén.

Tink håller också koll på förändringar i snittbolåneräntan i området och säger till kunden när det är dags att se över alternativen. Daniel Kjellén säger att appen endast kommer att erbjuda byte till konton eller lån med bättre villkor än vad kunden har för tillfället. Senare i år kommer man också att erbjuda möjlighet att ansöka om kreditkort och få sin bostad värderad.

Han tror att fler banker kommer att ansluta sig till samarbetet, men i ett senare skede.

Christoffer Malmer, divisionschef på Företag och privatkunder på SEB, ser fram emot att kunna locka fler kunder till SEB via Tinks användarbas.

Tink har cirka 400.000 användare i Sverige och 30 anställda. Bolaget grundades av Daniel Kjellén och Fredrik Hedberg 2012.

Dessutom kommer SEB i mars att lansera en uppdaterad version av sin egen app, där de använder Tinks teknik.

Christoffer Malmer säger att SEB planerar fler investeringar i startup-bolag.

"Man kunde tänka sig att det finns rivalitet mellan startup-bolagen och banksektorn, men det är ett väldigt gott samarbetsklimat. Vi har träffat över hundra fintech-bolag det senaste året."

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera