Hoppa till innehållet

”Snart kommer vi ha gps:er för vår hälsa”

Uber-läkare, 3D-printade organ och rätt vård i livets slutskede. Läkaren Daniel Kraft tror att vi kommer att ha utstakade mål för vår hälsa i framtiden.

Datainsamling står i fokus för läkaren och forskaren Daniel Krafts ­resonemang. Trots integritetsaspekten tycker han att det är viktigt att vi delar med oss av anonymiserad data. ”Vi är inte bara organdonatorer, vi är också datadonatorer”, säger Daniel Kraft.
Datainsamling står i fokus för läkaren och forskaren Daniel Krafts ­resonemang. Trots integritetsaspekten tycker han att det är viktigt att vi delar med oss av anonymiserad data. ”Vi är inte bara organdonatorer, vi är också datadonatorer”, säger Daniel Kraft.

(Di Digital/Silicon Valley) Rummet på Singularity University i Silicon Valley är fullt av jetlaggade åhörare från hela världen. De är här för att delta i skolans executive program – en veckas kurs för personer i ledande roller.

Det är sen eftermiddag och varmt i klassrummet. Daniel Kraft, läkare från Stanford, forskare och entreprenör, är dagens näst sista talare. Han ska riva av en föreläsning på 45 minuter som egentligen tar ett par timmar och det går i rasande fart.

”Vi definierar ofta ’healthcare’ som ’sickcare’ och är fast i gamla modeller”, säger Daniel Kraft.

Han förklarar det med att vi i dag agerar reaktivt på data om vår hälsa.

”Med tekniken som redan är här kommer vi att gå mot en mer proaktiv vård.”

Han har varit med sedan starten av Singularity University för snart nio år sedan, en skola som fokuserar på exponentiell utveckling för att lösa olika världsproblem som fattigdom, hälsa, energiförsörjning och miljö med teknik och vetenskap.

”Det jag pratar om rör alltifrån hur du håller dig frisk, förebygger sjukdomar, har bättre diagnostik som lågkostnadsundersökningar av cancer till smartare och individanpassade behandlingar”, säger han.

Till det hör också att livslängd påverkar framtiden för samhällsekonomi och försäkringar. Och även miljöaspekter, som har stor påverkan på vår hälsa.

Uber-modellen kommer för läkare i framtiden.

Daniel Kraft sveper över områdena preventiv vård, diagnostik och behandling. Överlag handlar det han säger om hur vi kan samla in data med hjälp av olika tekniska verktyg och använda den för att förebygga olika sjukdomar, vilket på sikt bland annat leder till längre liv och lägre vårdkostnader.

”80 procent av vården läggs på 20 procent av USA:s befolkning, och där finns det incitament till förändring. Nya mediciner, appar och koll på vårt DNA är ett stort skifte.”

Han rabblar upp hälsoappar och prylar som finns i dag, som kan mäta rörelse, få oss att ha rätt hållning, mäta EKG, mäta kvaliteten på vår andning och mycket mer.

Vissa av prylarna kommer också att vara placerade under vårt skinn i framtiden. ”Innables” kallar Daniel Kraft det för, i stället för ”wearables”, som kommer att kunna mäta blodsocker, kaliumnivåer och annat.

”Mental hälsa är också ett viktigt område, för självmordsnivåerna går upp. Vi kan följa upp våra känslor genom till exempel röstläge”, säger Daniel Kraft, och tar Moodies, en app som analyserar känslor genom röst, som exempel.

”Använd den för att se om din partner eller chef är glad eller ledsen”, säger han.

Smarta assistenter kommer att bli våra hälsocoacher.

Och det kommer mer. Han säger att intelligenta assistenter, till exempel från Amazon, Google och Microsoft, kommer att bli våra hälsocoacher eller fungera som sällskap åt äldre. Virtual reality kan få oss att göra sjukgymnastik i hemmet och ha närmare kontakt med nära och kära. Diagnoser kommer att kunna ges tidigare och medi­ciner anpassas till personen i fråga.

Läkarnas roll förändras och utvecklingen går snabbt. Redan i dag finns det till exempel läkaravatarer.

”Uber-modellen kommer för läkare i framtiden. Du kommer att kunna trycka på en knapp och läkaren eller sjuksköterskan kommer till dig. Ingen vill vara nästa Kodak, de vill vara nästa Uber”, säger Daniel Kraft.

Foto: Miriam Olsson Jeffery

Läkaren, forskaren och entreprenören Daniel Kraft menar att vi i dag ofta definierar’healthcare’ som ’sickcare’ och är fast i gamla modeller.

När vi sitter ner för en intervju efter föreläsningen beskriver Daniel Kraft sin roll på Singularity University som en ”katalysator för nytänkande”. Parar man ihop hans 25-åriga er­farenhet som läkare, bland annat som onkolog med inriktning mot benmärgstransplantationer i syfte att behandla cancer, med människor som har en bakgrund inom utveckling av artificiell intelligens eller 3D-printing till exempel, så kan det hända saker. Daniel Kraft är själv inblandad i några olika startupbolag som han för tillfället inte kan prata om.

”Ny teknik håller på att demokratiseras. För 20 år sedan var mobiltelefoner en lyx. Nu håller de på att bli våra hälsoplattformar och kommer att puffa oss i rätt riktning när vi behöver det”, säger han.

Smarta assistenter i hemmen skulle till exempel kunna guida kvinnor genom graviditeter och hålla koll på äldre.

”I dag är många appar och prylar lika för alla, men jag tror att de i framtiden, särskilt för beteende och preventiv vård, kommer att lära sig om individen och anpassa sig.”

Läs också: Apple köper finska sömnappen Beddit

Det gäller dock att samla ihop datapunkterna på ett vettigt sätt. En läkare har ingen nytta av data från tio olika appar. I stället handlar det om att sätta samman det till information, till exempel som hur hjärtat slår under nattsömnen.

Frågan är bara vem som har ansvaret för om hjärtat inte slår som det ska. Patienten eller läkaren som kanske inte ser datan?

”Det finns stora utmaningar här, men också stora möjligheter om vi använder tekniken på ett smart sätt”, säger Daniel Kraft.

Foto:

Daniel Kraft säger att artificiell intelligens kommer fungera som våra hälsocoacher i framtiden.

Utmaningarna handlar långt ifrån bara om ansvarsfrågan. Många amerikaner har inte råd med sjukvård och befolkningen åldras. Daniel Kraft är övertygad om att teknik kan sänka kostnaderna och överbrygga några av problemen. Han tar ett exempel med smartare palliativ vård, där många 95-åringar i dag vårdas på akuten.

”Det finns bolag i dag som bygger appar och plattformar så att äldre människors önskningar för den sista tiden ska komma fram. Det kan spara misär både för patienten och familjen, och pengar för samhället.”

Data är hela tiden i fokus för Daniel Krafts resonemang och med den kommer också frågan om integritet. Till exempel har patienters journaler blivit hackade, men hmenar ändå på att det är viktigt att vi delar med oss av anonymiserad data för att bidra till utvecklingen.

”Jag brukar prata om att “crowdsourca” vård. De flesta förstår idén om att dela med sig av data till navigationsappar som Google Maps och Waze, och precis som de bygger en karta för trafik går det att göra för hälsa”, säger Daniel Kraft.

”Vi är inte bara organdonatorer, vi är också datadonatorer”, säger han.

Läs också: Creandums nya bolag vill bota typ 2-diabetes

Om tio år tror han att vi kommer att ha gps:er för vår hälsa. Att vi har tydligt uppsatta mål för vår hälsovård. Det kan handla om att ha som mål att få sin diabetes under kontroll, att förebygga sjukdomar som Parkinson eller Alzheimer eller att leva längre.

”Tänk dig att ha en gps som har koll på din arvsmassa. Den kan till exempel mäta din hälsa digitalt och beställa mat till dig som är rätt för ditt blodsocker. Jag tror att vi kommer att ha digitala ’hälsokompisar’ i som coachar oss till att vara hälsosamma”, säger Daniel Kraft.


Fakta Daniel Kraft

  • Stanford- och ­Harvardutbildad läkare och forskare. Ansvarig för medicinområdet på Singularity University i Silicon ­Valley. Grundare av den årliga konferensen Exponential Medicine.
  • Har bland annat talat på konferenserna Ted Med och Slush i Finland om vad den tekniska utvecklingen kan göra för hälsa och vård i framtiden.

Läs också: Det här händer 2017 enligt Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera