Hoppa till innehållet

Spiltan satsar 20 miljoner på hans astma-verktyg

Svenska Pond Health vill göra det billigare att testa sin lungkapacitet. Nu investerar Spiltan 20 miljoner kronor i bolaget.

Lorenzo Consoli är vd för Pond Health.
Lorenzo Consoli är vd för Pond Health.

En spirometer är ett verktyg som mäter lungornas funktion och används ofta av till exempel astmatiker. Apparaten kan kosta några tusen kronor men en del modeller säljs för 25 000 kronor.

Pond Health har utvecklat en som är betydligt billigare än så. Deras spirometer Air Smart kopplas in i en smartphone och kostar 69 euro och är enligt bolaget mer användarvänlig än sina förlagor.

Kunderna kan till exempel dela datan från sina lungundersökningar med en läkare inför en fysisk undersökning.

”Den stora potentialen är att man mäter detta själv. Som astmatiker kan man då själv se om man bör justera sin medicinering”, säger Per H Börjesson, vd för Spiltan.

Läs mer: Kinnevik investerar 112 miljoner i digitalt vårdbolag

Pond Health reser nu sin första externa kapitalrunda. Totalt tar bolaget in 2 miljoner euro, eller 19 miljoner kronor. Spiltan är huvudinvesterare och bolagets Håkan Sjunnesson tar plats i Pond Healths styrelse.

”Vi vill ge makten till patienter med andningsrelaterade problem så att de kan leva mer aktiva liv. Utvecklingen av Air Smart är det första steget”‚ säger Lorenzo Consoli, Pond Healthcares vd med ett förflutet på ett flertal internationella läkemedelsbolag.

Health Pond har i dag sålt ett tusental av sina apparater och är licensierat i 30 europeiska länder. Man är dock inte den enda aktören som vill förändra hur vi undersöker våra lungor.

Myspiroo, med bas i Warszawa, är en konkurrent. Indiska Spirocall kräver ingen hårdvara alls utan testar patienternas lungkapacitet genom att spela in ett telefonsamtal där den som ringer andas in i  mikrofonen.

Läs mer: Här är de hetaste trenderna på SXSW

 Foto:

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera