Hoppa till innehållet

Spiltan tror på gröna städer – satsar 8 miljoner på Urbangreen

Spiltan investerar 8 miljoner kronor i greentech-bolaget Urbangreen vars gröna lösningar ska höja värdet på fastigheter – och samtidigt rena luften.

Spiltans storägare Per H Börjesson och Urbangreens projekt på Sveavägen i Stockholm. Foto: Spiltan/Urbangreen. Kollage.
Spiltans storägare Per H Börjesson och Urbangreens projekt på Sveavägen i Stockholm. Foto: Spiltan/Urbangreen. Kollage.

Investment AB Spiltan investerar enligt ett pressmeddelande 8 miljoner kronor i Urbangreens emission som under gårdagen öppnade vid den aktiebaserade crowdfundingplattformen Pepins.

Spiltan uppger att gröna systemlösningar är på stark frammarsch i Sverige. Nya lagar och regelverk i kombination med viljan att skapa grönare städer ställer krav på fastighetsägare och byggherrar, och i praktiken beviljas för närvarande inga bygglov om de gröna växt- och dagvattenkraven inte uppfylls, heter det.

Läs mer: Spiltan satsar 20 miljoner på hans astma-verktyg

"Urbangreen är ett spännande bolag som står för Spiltans värden om ansvarsfullt agerande, CSR och en hållbar framtid", kommenterar Per Håkan Börjesson, vd för Investment AB Spiltan, i pressmeddelandet.

"Vi tror också att teamet bakom bolaget har rätt kompetens och erfarenhet för att positionera sig väl på den starkt växande marknaden i både Sverige och Norden", tillägger han.

Urbangreen siktar på att ta in 20,1 miljoner kronor i en riktad nyemission, med lägsta accepterade summa om 10,1 miljoner kronor. Värderingen före emissionen är 35 miljoner kronor. Teckningskursen är 35 kronor och emissionen pågår till den 6 juli.

Läs även: Spiltan storsäljer i Paradox: "Kan bli årets sämsta affär"

Finwire / Digital

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera