Hoppa till innehållet

Spotify kodade med barn: Vi har lärt oss massor

400 femteklassare samlades under tisdagen i Stadshuset i Stockholm för att lära sig mer om programmering. Flera techbolag var på plats, däribland Spotify som ser samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som ett bra sätt att få in programmering i klassrummen.

400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont
400 barn samlades i Stadshuset i Stockholm under tisdagen för att lära sig mer om programmering. Foto: Sophie Johansson/Claremont

I början av mars aviserade regeringen att programmering ska införas som ett inslag i undervisningen redan från första klass.

Läs mer: Regeringen inför programmering från första klass

Flera svenska techbolag har engagerat sig i frågan om programmering för barn. I det såkallade startupmanifestet – som har skrivits under av flera svenska startupprofiler – är ett av förslagen att programmering ska prioriteras redan från förskolan och uppåt.

Under tisdagen samlades programmerare från Spotify, Microsoft, Informator, Sigma och Ericsson i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm för att utforska programmering tillsammans med 400 barn, under eventet Stadshushacket.

I närliggande Gyllene salen i Stockholms Stadshus samlades omkring 100 lärare för att testa på olika program för att få in programmering i klassrummen.

Enligt Spotifys globala HR-chef Katarina Berg som var på plats har även musiktjänsten "lärt sig massor" under dagen.

"Vi lär oss otroligt mycket av hur barn och ungdomar upptäcker nya sätt att lösa problem och skapa spel med hjälp av programmering. Vi ser även betydelsen av den samverkan mellan ideell sektor, näringslivet och skolan som möjliggör att introducera programmering i skolgången, på riktigt. Femteklassarna som är här är otroligt peppade och ambitiösa kodhjältar", säger Katarina Berg till Di Digital.

Enligt henne är det viktigt för Sverige att tidigt introducera programmering för barn och ungdomar. Det hjälper även ungdomarna när de så småningom ska ut på arbetsmarknaden.

Foto:
Foto: Sophie Johansson/Claremont

"Vi ser programmering som en förutsättning i arbetet att säkerställa att Sverige ska kunna förbli ett innovationsland och för att ta vara på de unga talanger som vi har i landet."

Hon säger att Spotify jobbar aktivt med olika initiativ för att introducera programmering till fler, bland annat genom "kodstugor" på kontoren i Göteborg och Stockholm.

"Vi kommer också att fortsätta att lägga ett stort fokus på att introducera unga tjejer för programmering, lyfta fler kvinnliga förebilder och på sikt få fler intresserade av en potentiell framtida karriär inom teknik."

Stadshushacket arrangerades av den ideella föreningen Kodcentrum tillsammans med Stockholm stads programmeringskommission.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera