Hoppa till innehållet

Superinvesterare i hetluften för att ha sms:at Zuckerberg

Den kände Silicon Valley-investeraren Marc Andreessen har fått det hett om öronen – igen. Den här gången för att han ska ha läckt information via textmeddelanden till Facebook-vd:n Mark Zuckerberg.

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg och riskkapitalisten Marc Andreessen, partner i Andreessen Horowitz.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg och riskkapitalisten Marc Andreessen, partner i Andreessen Horowitz.Bild: TT/Esteban Felix - Andreessen Horowitz

(Di Digital/Silicon Valley) Facebooks aktieägare anklagar riskkapitalisten Marc Andreessen för att ha suttit på två stolar när det gäller ett viktigt beslut för techjättens framtid.

Riskkapitalisten gick själv in med pengar i Facebook tidigt och har nu sålt av de flesta av sina aktier, men sitter kvar i bolagets styrelse.

Tidigare i år frågade Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg styrelsen om lov för att sälja de flesta av sina aktier och använda det till välgörande ändamål, men samtidigt behålla kontrollen över bolaget. Ett faktum som skulle kunna späda ut andra investerares möjlighet att påverka olika beslut, på grund av att Mark Zuckerberg föreslog en ny aktieklass för bolaget.

Läs också: Nytt aktieslag banar väg för Mark Zuckerbergs filantropi

Inför beslutet satte styrelsen samman en kommitté som skulle representera aktieägarna gällande Mark Zuckerbergs förfrågan. I den ingick bland andra Marc Andresseen, som är känd för att vara Facebook-vd:ns vapendragare.

Facebooks styrelse klubbade igenom Mark Zuckerbergs förslag, också mycket på grund av hans majoritetsröst. Men enligt ett antal investerare i bolaget gick inte processen till på rätt sätt. I april i år lämnade de in en stämningsansökan till the Court of Chancery i Delaware, en affärsdomstol.

Marc Andreessen ska, enligt materialet i stämningen, ha läckt information till sin namne om aktieägarnas oro, vilket ska ha hjälpt Mark Zuckerberg i processen. Bland dokumenten i ansökan finns utskrivna sms-konversationer mellan de två männen.

Bland annat ska Marc Andreessen ha varnat Mark Zuckerberg om frågor som skulle komma från kommittén. Han ska till och med att ha live-kommenterat ett av samtalen via textmeddelanden. Med kommentarer som ”nu kokar vi av gas” och ”det här linjen för argument hjälper inte”, menar vissa investerare att Marc Andreessen ska ha väglett Mark Zuckerberg.

Enligt utdragen från stämningsansökan ska Marc Andreessen också ha sagt att han jobbade för att skydda Marc Zuckerbergs intressen under processen med kommittén.

Enligt vad en talesperson för Facebook säger till Bloomberg Technology är bolaget ”övertygat om att specialkommittén har varit engagerad i en fullständig och rättvis process”.

Men skulle det visa sig i rätten att Marc Andreessen har varit på båda sidor av förhandlingen innebär det att minoritetsägare i Facebook inte har representerats på rätt sätt.

Det här är inte första gången Marc Andreessen är i blåsväder. Tidigare i år twittrade han om anti-kolonialism i Indien och numera har han helt lagt ner sitt en gång väldigt aktiva Twitter-konto.

Det är inte heller första gången Marc Andreessen har fått problem i en styrelse. 2014 fick han avgå från Ebays styrelse efter att ha kivats offentligt med investeraren Carl Icahn.

Digitalpodden: Anti-kolonialism och ensamhet på Twitter

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera