Hoppa till innehållet

Swedbank tar Sting till hjälp för att hitta fintech-stjärnor

Swedbank kastar sig in i jakten på nästa generations fintech-stjärnor. Tillsammans med affärsängeln Jane Walerud och acceleratorn Sting ska storbanken nu vaska fram guldkornen bland företagsidéerna.

Foto: Jane Walerud och Swedbank samarbetar med acceleratorn Sting för att hitta nya, heta fintech-bolag.

I fjol startade acceleratorn Sting programmet ”Test Drive” för att vaska fram framtidens bästa fintech-idéer. Bland idéerna som då tog form finns Sigmastocks (NTL), som fått in kapital från Collector-grundaren Lena Apler, och sparappen Klirr som prisades som programmets vinnare.

När Sting i år ger sig ut på jakt efter en ny grupp lovande entreprenörer gör man det tillsammans med Industrifonden, FCG och Swedbank. Swedbank tar också ett stort kliv in i programmet genom att också skicka sina egna anställda som deltagare.

”Vi tror att de kan lära sig mycket av metodiken. Förhoppningsvis kommer de fram till idéer som de vill fortsätta utveckla inom ramen för Swedbank. Eller så är det idéer som har så stor potential att de ska drivas som fristående bolag med stöd av oss”, säger Emma Heimonen, chef för digital innovation på Swedbank.

Läs även: Sparappen Klirr nästa fintech-stjärna

För att hitta de tre teamen som Swedbank ska skicka kommer man att ordna en ”draknästet”-liknande tävling internt. Emma Heimonen menar att det här är en följd av det förändringsarbete som sker internt.

”Vi har en ny vd som satt en tydlig inriktning och ledningen omorganiseras. Givetvis är digitaliseringen en jätteviktig strategisk fråga där vi behöver accelerera, också genom att hitta startups att arbeta med”, säger hon.

Läs mer: Swedbanks vd öppnar för investeringar i startupbolag

Sting Test Drive stänger ansökningsperioden den 1 september. Totalt ska man ta in 10–15 team inklusive det som representerar Swedbank. Arbetet pågår sedan under hösten på kvällstid och leds av affärsängeln Jane Walerud – som var tidig investerare i Klarna – och Fredrik Rosengren från Sting.

Swedbank är inte den enda storbanken som i år satsar på att hitta närmare samarbeten med startupbolag. Nästa vecka startar Nordea sitt acceleratorprogram med 35 startupbolag som kommer att sitta på Nordeas kontor i Stockholm och Helsingfors.

”Vi jobbar hårt på att utveckla nya digitala lösningar till våra kunder, och är beroende av att knyta till oss kreativitet och idéer”, säger Erik Zingmark, co head of transaction banking på Nordea.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera