Hoppa till innehållet

It-veteraner startar ny miljardfond för svenska techbolag

Riskkapitalbolaget Monterro har stängt en ny fond på 1,2 miljarder kronor. Nu ska investerarna hjälpa nordiska mjukvarubolag att expandera utomlands.

Grundarna till Monterro Peter Larsson, Thomas Bill och Lars Sveder.
Grundarna till Monterro Peter Larsson, Thomas Bill och Lars Sveder.Foto: Jack Mikrut

Det flödar mer pengar än någonsin in i den svenska riskkapitalsektorn, vilket Di Digital rapporterat om i flera artiklar. Nu stängs ännu en miljardfond med siktet inställt på snabbväxande techbolag att investera i. 

Det handlar om riskkapitalbolaget Monterro, som Di Digital tidigare rapporterat om. Den nya fonden stängs på det maxtak som Monterro hade satt upp, närmare bestämt 1,2 miljarder kronor. 

Pengarna ska användas i första hand till investeringar i mjukvarubolag med fokus på företagsmarknaden. 

”Vi vill inte ha mer kapital än det här. Om du har för mycket kapital, då måste du styra mot helt andra investeringar. Vi kan göra investeringar mellan 20 och ett par 100 miljoner. Om du har många många miljarder kan du inte göra det här de här mindre affärerna som kan vara jättebra”, säger Thomas Bill.

Thomas Bill drog för drygt tre år sedan igång Monterro tillsammans med Peter Larsson, Lars Sveder och finansmännen Carl Rosvall och Martin Bjäringer. Grundarna har själva gått in med en tredjedel av kapitalet i den nya fonden.

Läs även: De 20 mäktigaste investerarna i den svenska internetbranschen

Monterro har tidigare investerat i bolag som Orc, Episerver, IAR Systems och Lundalogik.

Fondens grundare har alla arbetat operativt i mjukvarubolag. Det är just den typen av bolag, som står redo att expandera utomlands, man nu vill finansiera.

”De flesta bolag vi tittar på har den dimensionen. Det är så otroligt lätt att gå bort sig i den fasen, speciellt om du ska ta dig till USA. USA är som en kyrkogård med europeiska mjukvarubolag och techbolag. Det är livsfarligt. Vi har gjort det många gånger och anställer folk vi känner där borta och det tar bort otroligt mycket risk”, säger Thomas Bill.

CRM-bolaget Lundalogik (numera Lime) med en omsättning på 127 Mkr under 2014, ägs till 80 procent av Monterro. Det är ett av bolagen som nu planerar en global expansion. 

USA är som en kyrkogård med europeiska mjukvarubolag och techbolag

Även Monterro har lik i garderoben. Bolaget gjorde en uppmärksammad förlustaffär när det sålde sitt 18-procentiga innehav i Tradedoubler under våren 2015.

Den typen av investeringar kommer Monterro att hålla sig borta från framöver, enligt Thomas Bill. 

”Det är väldigt osannolikt att vi kommer att ta en minoritetspost i ett börsnoterat bolag igen”, säger han.

Det är full fart redan från början

Monterros nya fond stängdes ett halvår tidigare än planerat. En av anledningarna är det gynnsamma investeringsklimatet, uppger Thomas Bill.

”I USA har många av de övervärderade bolagen kommit ner lite i värde. Det smittar av sig”, säger Thomas Bill.

Den första investeringen från den nya fonden är så gott som klar:

”Vi kommer annonsera vår första investering i närtid. Det är full fart redan från början”, säger Thomas Bill.


Läs även: ”Vi kommer att se en massa döda enhörningar”


En mängd stora investerare i USA skriver nu ned värdet på sina innehav i internetbolag. Det visar en genomgång av Financial Times.

Läs även: ”Nya miljardfonder kan bromsa fallet”


Nya europeiska miljardfonder kan betyda att de svenska startupbolagen får en mjuklandning, skriver Di Digitals Viktor Ström.

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera