Hoppa till innehållet

Utvecklare från 43 länder sökte till Stugan

Programmerare från 43 länder har sökt till årets upplaga av spelinkubatorn Stugan, med spelgurun Tommy Palm i spetsen. Totalt har man tagit in dubbelt så många ansökningar som i fjol.

Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.
Nya "Stugan" - är mycket riktigt en stuga, belägen i Bjursås i Falun. Projektet leds av Jana Karlikova.Foto: Stugan

Spelinkubatorn Stugan fick i fjol stor uppmärksamt i internationella medier. Bland annat besöktes den av Wall Street Journal, som rapporterade från skogen vid sjön utanför Falun.

Då samlades 23 unga spelutvecklare från hela världen i en stuga för två månader av intensivt kodande. I februari släpptes det första spelet från Stugan, pusselspelet Prism för Ipad, i skarp version.

Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året.

Nu är det dags igen. Under onsdagen gick arrangörerna ut och berättade att den nya stugan ligger i Bjursås i Falun, inte långt från den förra. Vintertid är Bjursås är en populär skidort. Under sommarhalvåret är området främst känt för sitt vackra landskap och sjön Bjursen, som den nya spelinkubatorn får utsikt över.

Ansökningar har kommit in från 43 länder i hela världen till årets program som löper under sju veckor mellan den 8 juli och den 27 augusti.

”Vi fick dubbelt så många ansökningar som förra året, med en aldrig tidigare skådad nivå av kvalitet. Vi går nu noggrant igenom ansökningarna för att välja de sista deltagarna", säger Jana Karlikova, som är chef för Stugan, parallellt med sitt jobb på Sting, Stockholm Innovation & Growth.

Läs mer: Spelinkubatorn Stugan gör comeback med Minecraft-chefen som partner

I likhet med i fjol ska 20 spelutvecklare samlas för att under sju veckor ta fram spel. Gruppen arbetar inledningsvis i små team på 1–3 personer, enligt Karlikova. Alla utgifter är betalda och programmerarna får stöd i form av gästföreläsare, workshops och mentorer.

Tre av projektets eldsjälar är Oskar Burman, chef på Rovio Stockholm, Tommy Palm, vd och grundare på Resolution Games och Karl Magnus Troedsson, strategichef på Dice moderbolag Electronic Arts (EA)

Tre mentorer: Tommy Palm, Karl Magnus Troedsson och Oskar Burman.

”Tommy och Oscar grundade Stugan och är engagerade både som sponsorer och mentorer. De kommer att vara på plats vid flera tillfällen i sommar och ge feedback till de olika teamen. Även Karl Magnus Troedsson är sponsor och mentor. Han var med i tre dagar i fjol”, säger Jana Karlikova, som är den enda person som är anställd för att jobba med projektet.

Läs mer: Därför älskar riskkapitalbolagen Tommy Palm

Även andra nyckelpersoner från spelbolagen DICE, Good Bye Kansas, Mojang, Resolution Games, Avalanche Studios, Snowprint Studios, med mera, ska besöka spelinkubatorn för att föreläsa och hålla workshops kring sina respektive fokusområden.

Stugan är en icke-vinstdrivande organisation som fungerar som ett årligt återkommande acceleratorprogram för unga programmerare. Namnet anspelar på Sveriges första kommersiella datorspel som lanserades 1978.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera