Hoppa till innehållet

"Vi vill få en unicorn från Åre"

Startupbolaget House Be vill göra Åre till ett nav för tillväxtföretag.

”Vi vill växa så att fler bolag kommer till Åre”, säger medgrundaren och vd:n Ulrika Viklund, som 2011–2013 ansvarade för Spotifys lanseringar i 55 länder.

Ulrika Viklund är initiativtagare till Gouse of Be.
Ulrika Viklund är initiativtagare till Gouse of Be.Foto: Jack Mikrut

I januari i år slog House Be upp portarna. I lokalerna i Åre huserar i dag 20 medlemsbolag och man skapar plats för upp till ytterligare 20 bolag.

”När man trycker ihop många intressanta människor i samma miljö så tar det fart. Vi vill vara ett nav för tillväxtbolag och kreativa individer som vill jobba och verka från Åre”, säger Ulrika Viklund.

Läs mer: Spotify-avhopparens nya nätverk vill locka entreprenörer till fjällen 

Ambitionen är att tillgodose tillväxtföretag med verktygen för att kunna växa.

”Det kan vara allt ifrån intressanta evenemang som handlar om hur man skriver aktieägaravtal till tillgång till investerare och kapital”, säger Ulrika Viklund.

På en liten ort är det viktigt att entreprenörer från olika branscher går samman, tror Ulrika Viklund.

Läs även: Ulrika Viklund blev chef för Plejmo efter Magine-köpet 

”Det går inte att samlas runt en nisch utan man måste skapa ett nätverk av många branscher. Det handlar mer om ett slags grannsämja”, säger hon.

Gräsrötterna ska lyftas fram.

House Be är sprunget ur ett löst sammanhållet entreprenörsnätverk som kallades Coffee club, en grupp lokala entreprenörer som träffades för att utbyta erfarenheter.

”Gräsrötterna ska lyftas fram. Hade vi kommit in helt utifrån och sagt att vi ska skapa ett center för innovation så hade det inte fungerat”, säger Ulrika Viklund.

Som så ofta i svenskt näringsliv började det med en artikel i Dagens industri. Ulrika Viklund läste om startupbolaget Idea2innovation som verkade från Åre.

”De ansåg att man visst kan verka som startupbolag på en ort som Åre. Jag blev intresserad och ringde upp dem. Så småningom kom jag i kontakt med styrelsen och med den enorma entreprenörsandan i Åre”, säger hon.

Det finns många som är intresserade av bolag att investera i utanför Stockholm.

Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande för Svenska riskkapitalföreningen, och Ted Elvhage, en av medgrundarna till Stockholms affärsänglar, fungerar som rådgivare åt bolaget.

”Vi håller också på att bygga upp ett investerarnätverk. Det finns många som är intresserade av bolag att investera i utanför Stockholm, men som har svårt att hitta dem”, säger Ulrika Viklund.

Långsiktigt har House Be storslagna planer.

”Dels vill vi ju få en unicorn (startupbolag värderat till 1 miljard dollar, reds anm.) från Åre. Vi tror inte att behovet av den här typen av nätverk och tjänster stannar i Åre.”

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera