Hoppa till innehållet

Zalando investerar över 200 miljoner i ny svensk hubb

Zalandos nordiska klädlager ska byggas i Brunna norr om Stockholm. Modejätten räknar med att investera 290 miljoner kronor och anställa upp till 300 personer.

Zalandos vd Ruben Ritter. Foto: Press
Zalandos vd Ruben Ritter. Foto: Press

I januari kunde Di Digital rapportera att Zalando, den tyska e-handelsjätten som delägs av Kinnevik, planerade att öppna ett lager i Sverige för att snabba på sina leveranser i Norden.

Nu framgår det att lagret kommer att ligga i Brunna norr om Stockholm. Det säger vd Rubin Ritter till Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen.

”Vi har valt läget baserat på läget och infrastrukturen. Vi har fått många anbud, och detta ger de bästa förutsättningarna i termer av hastighet och tillgång på bra arbetskraft”, säger han.

Läs mer: Zalando fortsätter uppåt – ska anställa 2 000

Lagret ska bli 30 000 kvadratmeter stort, investeringen uppgår till 20–30 miljoner euro, det vill säga upp till 292 miljoner kronor, beroende på automatiseringsnivå. Antalet anställda i lagret kommer att uppgå till 200–300 personer.

Dessa kommer antingen att vara anställda vid ett logistikbemanningsbolag, och inte av Zalando. Vilket är ännu inte bestämt.

Investeringen genomförs tillsammans med fastighetsbolaget NREP, som kommer att äga fastigheten och hyra ut den till Zalando i ett långtidskontrakt.

Genom lagret, som ska serva de nordiska länderna (utom Island), siktar nätmodehandlaren på att sänka sina leveranstider. För Sverige är ambitionen exempelvis 1-2 leveransdagar från nuvarande löfte om 2–5 dagar. För Stockholm är ambitionen att kunna leverera samma dag som kläderna beställs.

Lagret kommer att tas i delvis drift till hösten för att sedan utökas under 2018.

”Vi ser bra tillväxtpotential i Norden, till en försäljning på mer än 1 miljard euro under de kommande åren”, säger Rubin Ritter utan att vilja avslöja hur mycket Zalando omsätter i regionen i dagsläget.

Läs mer: Kinneviks modejätte saktar ner

Han säger dock att försäljningstillväxten i Norden är högre än i Zalandokoncernen som helhet: 24 procent under det första kvartalet i år.

Kinnevik äger 32 procent av Zalando, som den 31 mars utgjorde 35,6 procent av investmentbolagets substansvärde.

Direkt/Di Digital

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera