Hoppa till innehållet

Acast tar in över 150 miljoner från bankfonder

Poddplattformen Acast tar in 154 miljoner kronor i nytt kapital. Istället för riskkapitalbolag har bolaget lockat till sig kapitalet från Swedbank Roburs och Norrons fonder.

Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam tackar nej till nya riskkapitalbolag – väljer bankfonder istället.
Acasts grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam tackar nej till nya riskkapitalbolag – väljer bankfonder istället.Foto: Joey Abrait.

Stockholmsbolaget Acast grundades 2014 med målet att bli framtidens radio. Affärsidén är att locka de annonsörer som tidigare satsat på radioreklam till att i stället annonsera i poddar.

”Annonsmarknaden för radio är värd 33 miljarder dollar. Men bara för att att det vanliga radiolyssnandet tappar fart så kommer de här pengarna inte gå till reklam i streamingtjänster för musik. De här pengarna kommer istället att gå till podcasts och för det har vi skapat en fungerande marknad”, säger Acasts vd och medgrundare Måns Ulvestam. 

De här pengarna kommer istället att gå till podcasts och för det har vi skapat en fungerande marknad.

Poddplattformen Acast har sedan starten tagit in cirka 160 miljoner kronor i riskkapital från bland annat investeringsbolagen Moor (NTL), Bonnier Growth Media (NTL), Alfvén och Didrikson (NTL) och Inbox Capital (NTL). 

Läs mer: Försäljningen rusar för Acast - tar in mer kapital 

Nu tar bolaget in ytterligare 154 Mkr. 

Förutom de befintliga ägarna är det framför allt Norron Asset Managements fonder Target och Select samt Swedbank Robur Ny Teknik och den nya fonden Microcap som går in med kapital. 

För svenska bankfonder, som traditionellt investerar i noterade bolag, är det här lite av ett trendbrott. Att en fond investerar i onoterade innehav är däremot desto vanligare i USA, enligt Carl Armfelt, en av förvaltarna bakom Swedbank Robur Ny Teknik. 

”I USA finns det många duktiga fonder som investerar i onoterat. Det har än så länge inte förekommit så mycket i Europa eller Sverige. Därför har vi startat en microcap-fond, den första i sitt slag, som är inriktad på onoterade bolag på väg mot börsen”, säger Carl Armfelt.

 Foto: Hampus Andersson

Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, förvaltare för Swedbank Robur Ny Teknik och Microcap. Foto: Hampus Andersson.

Fonden kommer endast att investera i bolag med siktet inställt mot börsen. Men om introduktionen kommer att ske om en vecka eller om två år beror på bolaget, enligt Carl Armfelt.

För just Acast verkar en börsnotering inte vara planerad till i närtid. 

Enligt bolagets andra medgrundare Karl Rosander ska det nya kapitaltillskottet främst användas för att bygga ut plattformens tekniska infrastruktur. 

Fonderna erbjöd en annan typ av investerare som vi gillar mer än VC

Acast har i dag 58 miljoner lyssningar i månaden och bolaget hoppas kunna nå 100 miljoner lyssningar vid årsskiftet 2017-2018. Beteendeförändringen hos radiolyssnarna har bara börjat, anser Karl Rosander.

”Den kommersiella FM-radion som den ser ut i dag kommer att försvinna och bytas ut mot ett flöde av dagliga poddar. Och vi bygger Infrastrukturen för det”, säger han.

Tillväxten är dock inte gratis. I fjol hade Acast en omsättning på 49,8 miljoner kronor men gjorde samma år en förlust på 52,5 Mkr. 

Läs mer: Acast fortsätter på tillväxtspåret – ökar omsättningen  

För att bekosta tillväxten har bolaget det senaste året träffat en mängd riskkapitalbolag, både i USA och i Sverige. Dock utan att hitta rätt bland dem.

”Dels hade vi tillräckligt med kapital för att ta tid att välja vilka vi ville samarbeta med och sen så kände vi att fonderna erbjöd en annan typ av investerare som vi gillar mer än VC egentligen”, säger Måns Ulvestam och fortsätter:

”Riskkapitalbolagen ska ju bidra med smart kapital och hjälp men jag är inte säker på att vi behöver det. De investerare vi har fått nu är duktiga techinvesterare som vill att deras aktier ska bli värda mer pengar. Så borde alla investerare tänka.”

Det finns egentligen inga aktörer på slutet av en börsnoteringsresa. Där är det väldigt tomt i Sverige.

Att institutionella investerare nu kliver in bland onoterade bolag ska inte bara ge bättre avkastning för fonderna utan fyller även en större funktion i ekosystemet, enligt Carl Armfelt.

”Vi fyller ett hål i marknaden. När vi har varit ute och träffat bolag så har vi märkt att det är ett väldigt stort steg från att ha tagit in VC-kapital i flera rundor till en börsintroduktion. Det finns egentligen inga aktörer på slutet av en börsnoteringsresa. Där är det väldigt tomt i Sverige”, säger Carl Armfelt. 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera