Annons

Al Gore: Klimatet är den bästa investeringsmöjligheten någonsin

Al Gore talade under Startup-eventet Slush.
Al Gore talade under Startup-eventet Slush. Foto: Jesper Frisk
Digitala företag spelar en nyckelroll i att förändra ekonomin, vilket behövs för att rädda klimatet. Det sade USA:s tidigare vicepresident Al Gore i öppningstalet på Slush i Helsingfors.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Världen är på väg mot en hållbarhetsrevolution. Den är lika viktig som den industriella revolutionen, och går lika snabbt som den digitala revolutionen", sade USA:s tidigare vicepresident Al Gore i öppningstalet på Slush i Helsingfors.

Startup-eventet Slush har samlat 20 000 deltagare från 130 länder för pitchtävlingar, föreläsningar och panelsamtal.

Isen smälter på Grönland och bränder rasar runtom i världen, tog Al Gore upp som exempel på hur människan påverkar världen negativt.

Läs mer: Svenska meteorologens klimatapp vill rädda skörden för miljontals bönder

”Idag skickar vi människor upp 110 miljoner ton föroreningar upp i luften", sade han och fortsatte:

"Uppemot en miljard människor kommer drivas på flykt på grund av klimatförändringar under det här århundradet.”

”Jag talar till er i egenskap av klimataktivist, men också som investerare", sade Al Gore. 

Den tidigare vicepresidenten gav, till publikens förtjusning, ett tjuvnyp till president Donald Trump som har aviserat att USA ska lämna Paris-avtalet. Al Gore menar att USA mycket väl kan stanna kvar i avtalet eftersom det löper ut under nästa mandatperiod.

Men det räcker inte med politik, menade Al Gore. En av lösningarna på problemet är att förändra ekonomin.

”Hållbarhet spelar en nyckelroll i ekonomin. Det går inte längre att bara fokusera på kvartalsrapporterna. Vi måste vara medvetna om den påverkan företag har på samhället, på de anställda, på leverantörskedjan.”

Här spelar digitala företag och startups en viktig roll, enligt presidentkandidaten.

”Konsumenter vill ha det. Anställda vill ha det. Chefer vill ha det. Hållbarhetsrevolutionen drivs av de digitala verktyg som har utvecklats", sade han.

Läs mer: Så blev väder och klimat en digital miljardindustri

”De goda nyheterna är att sol- och vindkraft förbättras, batterierna förbättras och elbilarna förbättras", sade han och tog även upp internet of things, maskininlärning och hållbar matproduktion som positiva exempel.

”Hållbarhetsrevolutionen är den bästa investeringsmöjligheten någonsin", sade han.

Efter att Al Gore lämnat politiken har han ägnat mycket tid åt klimatfrågor och ligger bland annat bakom den Oscarsvinnande dokumentären An Inconvenient Truth, liksom uppföljaren som kom i somras.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer