Annons

Almi Invest säljer Greenbyte - gör tio gånger pengarna

Vindkraftverk vid vatten.
Vindkraftverk vid vatten. Foto: Greenbyte
Almi Invest säljer sitt innehav i Göteborgsbolaget Greenbyte till det belgiska investmentbolaget Korus. Köpeskillingen uppgår till tio gånger investerat kapital. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Greenbyte utvecklar programvara för optimering och drift av förnybara energikraftverk och har två olika tjänster för sol- respektive vindkraftverk. Almi Invest investerade i bolaget 2009, men har nu alltså sålt sin andel till Korus. 

”Vi har varit aktiv ägare i Greenbyte sedan starten för åtta år sedan. Under tiden har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad internationell aktör med snabb tillväxt. Det känns mycket bra att lämna över stafettpinnen till en så kompetent cleantechinvesterare som Korus”, säger Robert Hellman, investment manager på Almi Invest, i en kommentar. 

Läs mer: De är Sveriges mest aktiva tech-investerare

Greenbyte har 35 anställda och huvudkontoret är lokaliserat i Göteborg. Bolaget har en marknadsandel på nästan 20 procent i Sverige, 15 procent i Belgien och Finland samt drygt 10 procent i Storbritannien. 

Köpeskillingen i affären uppgår till tio gånger Almi Invests investerade kapital. 

”Detta är den senaste i raden av positiva exits för oss. Det är mycket roligt att konstatera att vår portfölj nu nått den mognad att våra bolag är attraktiva för både svenska och internationella investerare”, säger Mikael Karlsson, vd för Almi Invest.  

Föra veckan meddelade Almi Invest att de slog exitrekord under det första halvåret 2017. De totala exitlikviderna landade enligt bolaget på 196 Mkr under årets första sex månader vilket kan jämföras med 172 Mkr under helåret 2016.

Läs mer: Techbolagen byter ägare som aldrig förr 

Almis genomsnittliga innehavsperiod för portföljbolagen ligger på 5,7 år och den exittyp som genererat störst exitlivid sedan 2014 är försäljning via börs. 

Almi Invest är inte ensamma om att sälja av olika innehav i år. Di Digital har tidigare rapporterat om att svenska startupbolag byter ägare som aldrig förr. Under årets första åtta månader gjordes rekordhöga 63 exits vilket kan jämföras med 61 under helåret 2016. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies