Annons

Amazon tar över Amazon.se – från ett Östermalmsbolag

E-handelsjätten Amazon har kommit över domänen Amazon.se. Foto: Montage. Creative Commons.
E-handelsjätten Amazon har kommit över domänen Amazon.se. Foto: Montage. Creative Commons.
Domänen Amazon.se har till slut bytt ägare. En 59-årig grafisk formgivare från Stockholm har haft domänen sedan 1997. Men nu är den i händerna på den amerikanska e-handelsjätten.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amazon har på sistone visat ett ökat intresse för Sverige. I veckan kunde Di Digital rapportera att bolagets molndel ska öppna tre datacenter i Mälardalen i en miljardsatsning.

Läs mer: Amazon öppnar tre datacenter i Sverige

Det har länge spekulerats att Amazon även ska ta sin kärnverksamhet, alltså e-handeln, till Sverige.

Men en saknad pusselbit har varit att de inte kommit åt domännamnet Amazon.se. Det registrerades år 1997, samma år som Amazon noterades på Nasdaq, av ägaren till ett litet bolag på Östermalm i Stockholm som ägnar sig åt grafisk formgivning. Själva bolaget registrerades 1988, innan det amerikanska bolaget med samma namn hade grundats.

Men nu är åtminstone det här hindret för en expansion i Sverige undanröjt för den amerikanska jätten.

Enligt uppgifter från Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) domänupplysningstjänst som Di Digital har tagit del av bytte Amazon.se nämligen ägare den 8 mars i år.

Bakom det kryptiska kontakt-id som anges som ny ägare till Amazon.se finns Amazon Europe Core S.à.r.l. Det är Amazons verksamhetsutövande dotterbolag i Europa.

Sajten Internetworld beskrev 2014 turerna bakom domännamnet och uppgav då att e-handelsjätten Amazon flera gånger försökt köpa loss Amazon.se, men att den 59-åriga kvinna som ägde domännamnet tackat nej till buden.

Överföringen innebär att Amazon.se får en betydligt mer resursstark ägare.

Det svenska formgivningsbolaget Amazon AB hade 2015 en anställd, en omsättning på drygt en halv miljon och ett resultat på 42 000 kronor.

För helåret 2015 var amerikanska Amazons omsättning 107 miljarder dollar eller motsvarande drygt 900 miljarder kronor. Vinsten landade på drygt fem miljarder kronor.

Värt att notera är att Amazon inte alltid använder det specifika landets domän när de vänder sig till kunder i samma land. I Turkiet, till exempel, används Amazon.de, alltså bolagets tyska domän. Även om Amazon i framtiden skulle rulla ut sin e-handel i Sverige är det alltså inte säkert att Amazon.se skulle användas för ändamålet.

En talesperson för Amazon i Europa avböjde att kommentera för Di Digital om införskaffandet av Amazon.se innebär något för en eventuell expansion till Sverige, därför att Amazon aldrig kommenterar eventuella lanseringsplaner.

Läs även: Amazon köper Souq efter budstrid

Di Digital har utan framgång sökt den tidigare innehavaren av Amazon.se.

Om du vill nås av nyheterna först:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies