Hoppa till innehållet

Amerikansk träningsjätte slukar svensk startup

Den amerikanska träningsappen Classpass, som värderas till 6 miljarder kronor, köper upp sin svenska kopia Fitness Collection. ”De har en imponerande räckvidd och ett otroligt starkt varumärke”, säger vd:n Malin Torstensson.

Classpass grundare Payal Kadakia och Fitness Collections vd Malin Torstensson.
Classpass grundare Payal Kadakia och Fitness Collections vd Malin Torstensson.Foto: Noam Galai och press.

Amerikanska Classpass köper upp den svenska startupen Fitness Collection och lanserar i Norden. Bolagen delar affärsidé och fungerar som ett slags Airbnb- eller Spotify-abonnemang fast för träning.

Tjänsterna samlar en lång rad gym, yogastudior, dans-, kamsportskurser, squash-banor och andra träningspass på en och samma plattform. Kunderna kan ta del av samtliga alternativ mot en fast månadsavgift. 

Enligt egen utsago är Classpass i dag världens största digitala bokningstjänst för träningspass. Över 100 miljoner bokningar har skett på plattformen i 20 olika länder sedan starten 2013.

Malin Torstensson är vd på Fitness Collection och blir nu Nordenchef för Classpass, som tidigare inte haft någon verksamhet i Sverige.

”Classpass är en förebild inom den här branschen, de har en imponerande räckvidd och ett otroligt starkt varumärke. Att de var intresserade att etablera sig i Norden tillsammans med oss är ett väldigt bra betyg att vi gjort något bra. Nu får vi tillgång till ännu större resurser och kan satsa hårdare”, säger hon till Di Digital.

Bakom Classpass står entreprenören Payal Kadakia. Bolaget är baserat i New York och har tagit in totalt 2,6 miljarder kronor i riskkapital sedan starten för sex år sedan.

Classpass värderades i början av 2019 till hela 6 miljarder kronor, men hur mycket man nu betalat för sin svenska konkurrent har inte offentliggjorts. 

Vid en mindre nyemission tidigare i år värderades dock Fitness Collection till 40 Mkr.

”Tyvärr kan jag inte kommentera köpesumman”, säger Malin Torstensson.

Fitness Collection, som finns i Stockholm och Göteborg, grundades i sin tur 2015 och omsatte i fjol 4 Mkr enligt handlingar från Bolagsverket. Förlusten uppgick till 7 Mkr.

Trion Erik Wikström, Mahesh Kumar och Rasmus Adler Wahlberg var med och grundade bolaget. Men Malin Torstensson har varit operativt ansvarig sedan starten.

Läs mer: Hon blir ny vd för Fitness Collection 

Classpass app lanseras officiellt i Norden om ungefär en vecka, den 22 oktober. Planen är nu att flytta över Fitness Collections medlemmar och sedan stänga ned den egna tjänsten, bekräftar Malin Torstensson. Hon vill inte uppge hur många användare som startupbolaget haft.

Bland investerarna i Fitness Collection finns Aggregate Media, den Hitta.se-ägda plattformen Bokadirekt, och Isabella Löwengrips tidigare startuplåda Nordic Tech House.

Det finns fler lokala konkurrenter i Sverige, till exempel Bruce och Swiftr, som också erbjuder bokning av gympass genom en app.

Läs mer: Ny miljoninvestering i Airbnb för träning 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera