Annons

Analytiker: Musks avgång kan öka stabiliteten i Tesla

Teslas vd Elon Musk.
Teslas vd Elon Musk.
Teslas vd Elon Musk har nått en förlikning efter anklagelser om värdepappersbedrägeri. Att han nu måste lämna posten som styrelseordförande kan innebära ett stabilare ledarskap för elbilstillverkaren, enligt en analytiker. Men samtidigt kan fler stämningar vara att vänta.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Elon Musks uppgörelse med den amerikanska finansinspektionen (SEC) innebär att han får stanna kvar som vd men ska betala 20 miljoner dollar, motsvarande 178 miljoner kronor, i böter och lämna ordförandeposten i företaget i minst tre år. 

Tesla ska betala lika mycket i böter samt utse två oberoende ledamöter i styrelsen. Uppgörelsen måste fortfarande godkännas av domstolen.

SEC har stämt Elon Musk för misstänkt värdepappersbedrägeri efter att han den 7 augusti skrev på sitt Twitterkonto, med fler än 22 miljoner följare, att han övervägde att privatisera elbilstillverkaren och ta företaget från börsen.

Elon Musk meddelade senare att han ändrat sig. Enligt finansinspektionen var uppgifterna på Twitter "falska och vilseledande" och "skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien och skadade investerare".

Läs mer: Elon Musk: Tesla stannar kvar på börsen 

Martin Sköld, docent vid Handelshögskolan i Stockholm, anser att det är svårt att spekulera i hur Tesla kommer att påverkas av uppgörelsen. Men han konstaterar att företaget är luttrat.

”Det är klart att Elon Musk och hans person är väldigt viktig för företaget, och starkt förknippat med honom som den entreprenör han är. Samtidigt har han också gjort sig känd för att göra löften och utfästelser som relativt sällan infrias”, säger han.

Han beskriver Elon Musk som en superentreprenör som alltid hittar vägar framåt, och att denna egenskap har charmat omgivningen. Även om det är för tidigt att säga något om framtiden kanske detta kan innebära en annan typ av ledarskap.

”Det är förstås ett ansvar att ha denna position. Det vore positivt för Tesla om någon annan kunde ge sig in och agera mer stabilt och långsiktigt”, säger Martin Sköld.

SEC lämnade in stämningen efter börsens stängning på torsdagen, och Elon Musk tillbakavisade kort därpå anklagelserna. Han sade att SEC:s "orättfärdiga handlande gör mig mycket nedstämd och besviken".

Läs mer: Elon Musk rökte marijuana i livesänd podcast 

Teslas ledning och styrelse ställde sig bakom Elon Musk och sade att de "har fullt förtroende för Elon, hans integritet och hans ledarskap".

Uppgörelsen med SEC kan samtidigt öppna upp för nya utredningar och stämningar från investerare som har förlorat pengar på Musks uttalanden. Det uppger experter till Reuters.

"Det stora bekymret är privata åtgärder. Genom att betala böter i den nivån kan det ge uppmuntran till investerare att stämma företaget för förluster på aktiemarknaden", säger Charles Elson på University of Delaware.

Samtidigt har Elon Musk, i ett brev de till anställda, skrivit att Tesla är nära att börja tjäna pengar och bli ett lönsamt bolag.

 ”Vi är väldigt nära att nå lönsamhet och bevisa för nejsägarna att de har fel, men för att vara på säkra sidan så måste vi prestera väldigt bra i morgon (söndag reds anm).”

Söndagen var det tredje kvartalets sista dag och Tesla har under de senaste månaderna arbetat frenetiskt för att höja leveranstakten.

”Om vi får ut allt imorgon så kommer vi att nå en episk seger långt bättre än alla förväntningar”, skrev Elon Musk vidare.

Tesla-aktien är ned 30 procent sedan den 7 augusti i år, då Elon Musk uppgav att han övervägde ett utköp och att finansieringen för det var säkrad.

(Finwire/TT Nyhetsbyrån/Di Digital)

Läs mer: Tesla uppnår rekordhög dagsproduktion av Model 3 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer