Annons

Elon Musk: Tesla stannar kvar på börsen

Elon Musk vid ett besök i Teslas fabrik i Tillburg, Nederländerna.
Elon Musk vid ett besök i Teslas fabrik i Tillburg, Nederländerna. Foto: Håkan Matson (Di)
Elbiltillverkaren Tesla kommer att förbli noterat på New York-börsen. Efter kritik från aktieägare har Elon Musk valt att överge sina planer på ett utköp.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teslas vd och storägare Elon Musk överger sina planer på att köpa ut bolaget från börsen. Beslutet är taget av hänsyn till elbiltillverkarens aktieägare, skriver han i ett blogginlägg. 

Elon Musk har i första hand ändrat åsikt efter kritik och respons från aktieägare. Planen visade sig dessutom vara mer tidskrävande och distraherande än förväntat, heter det.

”Ägarna jag pratade med sade 'snälla, gör inte det här', även om majoriteten förklarade att de skulle stanna i Tesla även om vi blev ett privat bolag'", skriver Elon Musk.

Elon Musk berättar också att ett antal institutionella ägare förklarade att de har regelefterlevnadsproblem som begränsar hur mycket de kan investera i privata bolag. 

Läs mer: Cervenka: ”Elon Musks kontroverser skymmer Teslas uppdrag” 

Teslas styrelse har, mot bakgrund av Musks uttalande, upplöst den särskilda kommitté som skulle granska erbjudanden kopplat till det planerade utköpet. Styrelsen uppger också att man stödjer vd:n till fullo. 

Det var för knappt tre veckor sedan som Elon Musk deklarerade sina planer för en avnotering av Tesla. Ett utköp från börsen skulle kunna ha kostat marknaden uppemot 640 miljarder kronor, även om Elon Musk menat att summan hade blivit mindre eftersom två tredjedelar av ägarna skulle följt med bolaget.

Under perioden har det framkommit att den finansiering som Elon Musk sade sig ha säkrat för att privatisera Tesla på långa vägar inte var klar.

Det som nu återstår av privatiseringsaffären är det juridiska efterspel där Elon Musk utreds av den amerikanska finansmarknadsmyndigheten, SEC.

Tesla börsnoterades i New York 2010.

(Di Digital/Finwire/Nyhetsbyrån Direkt/TT)

Läs mer: Morgan Stanley ska hjälpa Elon Musk avnotera Tesla 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer