Hoppa till innehållet

Anima tar in 95 miljoner för sin smarta klocka – lanserar i USA

Animas smarta klocka Kronaby har lanserats i Europa och börjar nu rullas ut i USA. Inför lanseringen tog Malmöbolaget in 95 miljoner kronor.

Animas klocka visades upp i Malmö i början av året inför lanseringen. Foto: Fredrik Norrlid
Animas klocka visades upp i Malmö i början av året inför lanseringen. Foto: Fredrik Norrlid

I Västra hamnen i Malmö sitter bolaget Anima och utvecklar en uppkopplad klocka.

Det var fyra Sony Mobile-chefer som grundade bolaget 2015 och i samband med det fick man in 95 miljoner kronor från den börsnoterade kinesiska komponenttillverkaren Goertek.

Efter att ha flugit under radarn med sin klocka i 18 månader lanserade man modellen Kronaby i våras. Dessutom fyllde man på kassan rejält inför lanseringen.  

Nyhetsbyrån Rapidus skriver att bolaget tog in ytterligare omkring 95 Mkr från ägarkretsen. 

Läs mer: Här är Malmöbolagets hemliga smartklocka

Animas vd Pål Borge uppger för nyhetsbyrån att marknadsintroduktionen går enligt plan.

”Vi träffar de kinesiska ägarna på kvartalsbasis. Vi har stora ambitioner, helt baserat på vår gemensamma vision”, säger han till Rapidus.

Foto:

Fredrik Rosén är CFO på Malmöbolaget Anima.

I Europa säljer man sedan april och i USA har man börjat rulla ut. Men hur försäljningen går vill vd:n inte berätta.

Bokslutet för 2016, som alltså täcker en period innan produkten lanserades, visar på ett minusresultat på 106 Mkr. Bolaget räknar enligt Rapidus med att bli lönsamt i slutet av 2017.

Klockan finns i fyra analoga modeller och kan bland annat fungera som en fjärrkontroll till mobiltelefonens kamera eller användas för att spara den geografiska positionen som användaren befinner sig på.

Foto:

”Sekel” är en av Kronabys modeller.

Grunden till Anima lades när Sony Mobile i Lund i mars 2015 varslade 1 000 personer om uppsägning. Då bestämde sig Animas grundare Fredrik Rosén, Pål Borge, Sarandis Kalogeropulos och Thomas Sandelius för att lämna sina chefsjobb på mobiltillverkaren och bygga något nytt.

”Mobilbranschen förändrades i grunden. Vi kände alla ett driv att skapa något nytt och vara med i nästa digitala transformation kring internet of things”, berättade Sarandis Kalogeropulos för Di Digital inför lansering i januari.

Läs mer: "Det känns helt galet att äntligen få visa upp klockan"

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera