Hoppa till innehållet

Annie Lööf: Bostads-satsa på startups

Regeringen förstår inte techbolagens vardag. Sverige måste vässa sin politik på fem punkter så att snabbväxande digitala företag inte väljer att flytta utomlands, skriver Centerpartiets Annie Lööf och Emil Källström.

Centerpartiets ordförande Annie Lööf lägger fram fem förslag som ska gynna startupföretag.
Centerpartiets ordförande Annie Lööf lägger fram fem förslag som ska gynna startupföretag.Foto: Jonas Ekströmer/TT

I morgon debatteras förutsättningarna för snabbväxande företag i Sveriges riksdag. Det handlar om hur vi kan få fler företag som Spotify, som Klarna. Om hur vi kan stärka de regionala innovationssystemen. Det handlar om spelutvecklarna i Skövde och techbolagen i Sundsvall. Och det handlar om hur Sverige kan anpassa sina regelverk till att dra verklig nytta av den nya ekonomins fördelar.

Andra länder vill upprepa Sveriges framgångssaga

Att få fler snabbväxande företag är avgörande för jobbtillväxten i Sverige. De är motorn i vår ekonomi. Detta företagande hör framtiden till. Digitaliseringen, liksom delningsekonomin, är här för att stanna.

Läs mer: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

På Sveriges startupscener från norr till söder, i våra innovationsmiljöer och teknikkluster, finns något unikt. Andra länder tittar på Sverige och vill upprepa vår framgångssaga. Miljarder satsas runt om i världen för att attrahera kapital, talanger och nystartade företag. Det är mot detta Sveriges företagsklimat mäts.

Techbolagen är globala från den dag de föds. De ser inga nationsgränser. Företaget startas i det land där entreprenören bor, men utvecklas där det är mest gynnsamt att verka. Därför måste nationella lagar, politik och system anpassas efter företagarens vardag – inte tvärtom.

Samma sak gäller den växande delningsekonomin. De senaste årens tekniksprång har gjort att resurser enklare kan delas och användas mer effektivt och till ett lägre pris. Världsföretaget Airbnb är bara ett exempel. Taskrunner ett annat, ett svenskt sådant.

Kommentar: Nu får Damberg enhörningarna på sig

Men regeringens brist på förståelse för dessa företags vardag, för kundernas nytta, för sprängkraften i delningsekonomi, är alarmerande. Goda språkkunskaper, snabb uppkoppling, öppenhet och tillgängligt internet har tillsammans med PC-hemmareformen banat väg för det svenska teknikundret. Men den viktigaste pusselbiten är självklart entreprenören själv. Det är hen som tagit en risk. Som jobbar hårt, ofta utan lön eller den trygghet man har som anställd.

Politiken och systemen måste hänga med, eller flytta på sig

Att vi nu ligger i framkant betyder inte att vår position är ohotad. I den knivskarpa globala konkurrensen måste vi vässa vår politik. Svenska techbolag konkurrerar på en global marknad som förändras otroligt snabbt. Politiken och systemen måste därför hänga med, eller helt enkelt flytta på sig.

På följande fem områden måste regeringen genomföra förändringar för att techbolagen inte ska tvingas välja bort Sverige.

  • För det första måste det vara lönsamt och attraktivt att investera kapital i företag i tidiga skeden. Vi behöver fler affärsänglar och ett utökat investeraravdrag som gör att fler kan investera eget kapital i växande företag. 
  • För det andra måste vi stärka den digitala kunskapen i skolan, både hos lärarna och eleverna. Snabbspår så att programmerare ska kunna komplettera sina kunskaper med pedagogik för att sedan undervisa är nödvändigt. Liksom att programmering blir ett naturligt inslag i skolan.
  • För det tredje behövs en friare hyressättning och enklare byggregler för att vi ska få fler bostäder i hela landet. Därtill måste vi lätta på regler och krav. Som bullerregler och strandskydd. Vi måste förändra överklagandeprocesser så att ärenden inte kan dras i långbänk. Göra det enklare att bygga om sin bostad, och hyra ut till andra.
  • För det fjärde måste beskattningen av personaloptioner förändras. Det måste bli skattemässigt mer gynnsamt att erbjuda anställda en del av företaget. För att Sverige snabbt ska kunna få till en förändring vill vi lära av Storbritanniens modell, höja beloppsgränsen och inkludera fler branscher än vad den utredning som lämnat förslag föreslår.
  • För det femte: inför enkla ingångsföretag. Dessa företag ska schablonbeskattas med 25 procent i omsättningsskatt på upp till 250 000 kronor. Vi kan då minimera regelkrånglet och byråkratin, så att fler kan starta företag eller använda delningsekonomins fördelar. En idé och en mobiltelefon ska vara det som krävs för att kunna starta ett företag. Då öppnas dörren till arbetsmarknaden för fler och den som vill sälja sina tjänster i delningsekonomin kan enkelt göra rätt för sig. Ingångsföretag behövs även för att vi ska klara av den integrationsutmaning vi står inför.

I vår entreprenörsdrivna ekonomi är det företagen som bygger Sverige starkt. Innovation är det som gör oss framgångsrika. Sverige behöver startupföretagen mer än de behöver oss.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson (C)

Läs mer: Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

Innehåll från Golden HitsAnnons

Säkra årets julfest på Golden Hits redan nu

Golden Hits presenterar stolt höstens efterlängtade evenemang – POP-TASTIC!, en ny dinnershow skapad av välkända Tess Merkel och Martin Rolinski. Med start den 22 augusti, och christmas-edition från den 13 november till den 21 december, står POP-TASTIC! redo att bli årets höjdpunkt för företagsjulmiddagar.

Mitt i centrala Stockholm på Kungsgatan 29 bjuder Golden Hits in till underhållning utöver det vanliga. Den 22 augusti går den nya föreställningen POP-TASTIC! av stapeln och från mitten av november till 21 december erbjuds den med en juligare twist. För företag som letar efter den perfekta platsen att fira årets framgångar, tacka sina anställda och sätta tonen för ett framgångsrikt nytt år, erbjuder POP-TASTIC! mer än bara en middag; det är en chans att dyka in i en värld av glädje, gemenskap och oförglömliga upplevelser. Stjärnproducenten Tess Merkel, som har skapat showen, kommenterar: 

– Just nu tror jag vi alla är i stort behov av att bara få ta en stund från allt tungt som händer omkring och bara få släppa allt och kliva in i en bubblig, färgglad värld av fest och glädje. Att få dansa och skråla för full hals till låtar vi känner igen för en kväll. På Golden är det okej att gå all in och släppa kontrollen för en stund. ‘We got you it’s gonna be Poptastic’

Martin Rolinski, medproducent, tillägger: 

– Det är så kul att Tess och jag med all den erfarenhet vi har från popmusiken kan sätta ihop den här showen där vi har kunnat ta med så fantastiskt duktiga artister. Jag vet att vi har något bra på gång när man själv verkligen vill se showen som gäst.

Skapa minnen som varar 

Julperioden hos Golden Hits är en magisk tid där POP-TASTIC! transformeras till en extra festlig upplevelse. Med julspecialer som väver in säsongens toner med showens popbangers, garanteras en kväll som medarbetarna kommer att prata om långt in i det nya året. Föreställningen ackompanjeras av en specialdesignad trerättersmeny, tillagad och serverad av Golden Hits egna utvalda ”guldgäng”, vilket lovar en fulländad mat- och musikupplevelse. Efter showens slut öppnas dörrarna till nattklubben där kvällen kan fortsätta, och kanske avslutas med en sjungande triumf i Karaokebaren.

– Vår vision var att skapa en show där varje låt, varje framträdande, förmedlar en känsla av glädje och samhörighet. Julen är en tid för gemenskap, och vi är övertygade om att POP-TASTIC! kommer att uppskattas av många företag, kommenterar Tess.

Boka platser redan nu

Bokningen är redan öppen och efterfrågan är hög berättar Cecilia Dahlbom, platschef på Golden Hits. För att garantera en plats till denna oförglömliga afton uppmanas företag att kontakta Golden Hits snarast, framför allt eftersom det endast är ett begränsat antal föreställningar under julperioden.

– POP-TASTIC! erbjuder en fulländad upplevelse med en måltid som matchar showens dynamik och kreativitet, vilket gör det till det självklara valet för årets företagsjulmiddag. Det är dags att boka in årets mest minnesvärda julmiddag – en kväll där företaget inte bara firar det gångna årets framgångar, utan också välkomnar framtiden med öppna armar och danssteg till popmusikens bästa hits, avslutar Cecilia. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Golden Hits och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera