Annons

Annie Lööf: Bostads-satsa på startups

Centerpartiets ordförande Annie Lööf lägger fram fem förslag som ska gynna startupföretag.
Centerpartiets ordförande Annie Lööf lägger fram fem förslag som ska gynna startupföretag. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Regeringen förstår inte techbolagens vardag. Sverige måste vässa sin politik på fem punkter så att snabbväxande digitala företag inte väljer att flytta utomlands, skriver Centerpartiets Annie Lööf och Emil Källström.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I morgon debatteras förutsättningarna för snabbväxande företag i Sveriges riksdag. Det handlar om hur vi kan få fler företag som Spotify, som Klarna. Om hur vi kan stärka de regionala innovationssystemen. Det handlar om spelutvecklarna i Skövde och techbolagen i Sundsvall. Och det handlar om hur Sverige kan anpassa sina regelverk till att dra verklig nytta av den nya ekonomins fördelar.

Andra länder vill upprepa Sveriges framgångssaga

Att få fler snabbväxande företag är avgörande för jobbtillväxten i Sverige. De är motorn i vår ekonomi. Detta företagande hör framtiden till. Digitaliseringen, liksom delningsekonomin, är här för att stanna.

Läs mer: Åtta heta trender i den svenska delningsekonomin

På Sveriges startupscener från norr till söder, i våra innovationsmiljöer och teknikkluster, finns något unikt. Andra länder tittar på Sverige och vill upprepa vår framgångssaga. Miljarder satsas runt om i världen för att attrahera kapital, talanger och nystartade företag. Det är mot detta Sveriges företagsklimat mäts.

Techbolagen är globala från den dag de föds. De ser inga nationsgränser. Företaget startas i det land där entreprenören bor, men utvecklas där det är mest gynnsamt att verka. Därför måste nationella lagar, politik och system anpassas efter företagarens vardag – inte tvärtom.

Samma sak gäller den växande delningsekonomin. De senaste årens tekniksprång har gjort att resurser enklare kan delas och användas mer effektivt och till ett lägre pris. Världsföretaget Airbnb är bara ett exempel. Taskrunner ett annat, ett svenskt sådant.

Kommentar: Nu får Damberg enhörningarna på sig

Men regeringens brist på förståelse för dessa företags vardag, för kundernas nytta, för sprängkraften i delningsekonomi, är alarmerande. Goda språkkunskaper, snabb uppkoppling, öppenhet och tillgängligt internet har tillsammans med PC-hemmareformen banat väg för det svenska teknikundret. Men den viktigaste pusselbiten är självklart entreprenören själv. Det är hen som tagit en risk. Som jobbar hårt, ofta utan lön eller den trygghet man har som anställd.

Politiken och systemen måste hänga med, eller flytta på sig

Att vi nu ligger i framkant betyder inte att vår position är ohotad. I den knivskarpa globala konkurrensen måste vi vässa vår politik. Svenska techbolag konkurrerar på en global marknad som förändras otroligt snabbt. Politiken och systemen måste därför hänga med, eller helt enkelt flytta på sig.

På följande fem områden måste regeringen genomföra förändringar för att techbolagen inte ska tvingas välja bort Sverige.

  • För det första måste det vara lönsamt och attraktivt att investera kapital i företag i tidiga skeden. Vi behöver fler affärsänglar och ett utökat investeraravdrag som gör att fler kan investera eget kapital i växande företag. 
  • För det andra måste vi stärka den digitala kunskapen i skolan, både hos lärarna och eleverna. Snabbspår så att programmerare ska kunna komplettera sina kunskaper med pedagogik för att sedan undervisa är nödvändigt. Liksom att programmering blir ett naturligt inslag i skolan.
  • För det tredje behövs en friare hyressättning och enklare byggregler för att vi ska få fler bostäder i hela landet. Därtill måste vi lätta på regler och krav. Som bullerregler och strandskydd. Vi måste förändra överklagandeprocesser så att ärenden inte kan dras i långbänk. Göra det enklare att bygga om sin bostad, och hyra ut till andra.
  • För det fjärde måste beskattningen av personaloptioner förändras. Det måste bli skattemässigt mer gynnsamt att erbjuda anställda en del av företaget. För att Sverige snabbt ska kunna få till en förändring vill vi lära av Storbritanniens modell, höja beloppsgränsen och inkludera fler branscher än vad den utredning som lämnat förslag föreslår.
  • För det femte: inför enkla ingångsföretag. Dessa företag ska schablonbeskattas med 25 procent i omsättningsskatt på upp till 250 000 kronor. Vi kan då minimera regelkrånglet och byråkratin, så att fler kan starta företag eller använda delningsekonomins fördelar. En idé och en mobiltelefon ska vara det som krävs för att kunna starta ett företag. Då öppnas dörren till arbetsmarknaden för fler och den som vill sälja sina tjänster i delningsekonomin kan enkelt göra rätt för sig. Ingångsföretag behövs även för att vi ska klara av den integrationsutmaning vi står inför.

I vår entreprenörsdrivna ekonomi är det företagen som bygger Sverige starkt. Innovation är det som gör oss framgångsrika. Sverige behöver startupföretagen mer än de behöver oss.

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson (C)

Läs mer: Så utlöste Spotify riksdagsdebatt och gatuprotester

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer