Annons

Antalet digitala vårdbesök ökar kraftigt

Kry är en av Sveriges största leverantörer på digital vård.
Kry är en av Sveriges största leverantörer på digital vård. Foto: pressbild
Antalet digitala läkarbesök ökar kraftigt. Patienter i storstäderna är de mest frekventa användarna och 90 procent av dem är under 50 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det visar den kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

"Såväl landsting som privata aktörer erbjuder åtskilliga digitala vårdtjänster inom en rad olika områden. Tjänsterna genomförs genom exempelvis videosamtal, chatt och textmeddelanden, och det finns möjlighet att träffa bland annat läkare, barnmorska och fysioterapeut", säger Charlotte Pihl, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Sedan digitala läkarbesök började rapporteras in till Sveriges kommuner och landsting (SKL) har antalet besök ökat i snabb takt. I april 2017 skedde drygt 13 000 besök digitalt, vilket kan jämföras med drygt 35 000 i april i år.

Läs även: Kry tar in en halv miljard – värderingen tripplas 

Invånare i Stockholms läns landsting stod för 43 procent av besöken och hudsjukdomar och infektioner utgjorde de vanligaste sökorsakerna, visar kartläggningen. Flest besök registreras mellan klockan 8 och 10 måndag—fredag och det är fler kvinnor än män som använder tjänsterna.

Ett problem med digitala vårdbesök är kvalitetsuppföljningen, något flera landsting säger sig sakna förutsättningar för att göra vid dessa typer av besök.

Därför föreslår Socialstyrelsen att detta bör ske nationellt.

"Socialstyrelsen ser att det finns skäl för uppföljning av kvalitet på nationell nivå", säger myndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.

(TT/ Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies