Annons

Apple bygger vindkraftpark i Danmark – klar i år

Tim Cook vill se ett helt och hållet klimatneutralt Apple år 2030. En ny vindpark i Danmark är ett steg på vägen.
Tim Cook vill se ett helt och hållet klimatneutralt Apple år 2030. En ny vindpark i Danmark är ett steg på vägen.
Apple har tio år på sig att nå sina aggressiva klimatmål. Ett steg i den riktningen är investeringen i några av världens största vindturbiner i danska Esbjerg – som bland annat ska driva det nya datacentret i Viborg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple kommunicerade nyligen ett klimatmål om att vara helt koldioxidneutralt till år 2030. Bolagets egen verksamhet försörjs redan till hundra procent av ”förnybar och koldioxidneutral energi” – nästa steg är att få ned klimatpåverkan från alla sålda prylar till netto-noll, enligt techjätten.

En del i det är att tvinga leverantörer runt om i världen att följa samma mål.

”Att bekämpa klimatförändringar kräver omedelbar handling och globalt samarbete”, säger Lisa Jackson, miljö- och hållbarhetschef på Apple, i ett uttalande med anledning av bolagets nya datacenter i Viborg och den kommande vindparken som ska försörja det.

”Datacentret i Viborg är ett starkt bevis på att vi kan anta den här generationsutmaningen”, säger hon.

Läs mer: Konkurrensexperten: Så stor chans har Spotify och Epic Games att besegra Apple

Vidkraftparken i Esbjerg beskrivs som en av världens största med sina 200 meter över marken och 62 gigwattimmar per år producerade. Tillräckligt för att försörja 20 000 hushåll, meddelar techjätten. Apple utvecklar parken i samarbete med danska European Energy

Överskottet, efter att Apple strömförsörjt det egna datacentret, går ut på det danska elnätet.

”Investeringar i ren energi leder till banbrytande innovationer som ger företag och lokalsamhällen både ren energi och bra jobb. Det här är ett område där vi måste gå i täten – för såväl jordens som framtida generationers skull”, säger Lisa Jackson vidare.

Apples datacenter i Viborg är en 45 000 kvadratmeter stor anläggning för nätverkssupport och datalagring. Datacentret bidrar bland annat till att driva Apples App store, Apple music, Imessage och Siri.

Läs mer: Apple avslutar Epic Games utvecklarkonto på App Store efter dispyt

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer