Hoppa till innehållet

Apple bygger vindkraftpark i Danmark – klar i år

Apple har tio år på sig att nå sina aggressiva klimatmål. Ett steg i den riktningen är investeringen i några av världens största vindturbiner i danska Esbjerg – som bland annat ska driva det nya datacentret i Viborg.

Tim Cook vill se ett helt och hållet klimatneutralt Apple år 2030. En ny vindpark i Danmark är ett steg på vägen.
Tim Cook vill se ett helt och hållet klimatneutralt Apple år 2030. En ny vindpark i Danmark är ett steg på vägen.

Apple kommunicerade nyligen ett klimatmål om att vara helt koldioxidneutralt till år 2030. Bolagets egen verksamhet försörjs redan till hundra procent av ”förnybar och koldioxidneutral energi” – nästa steg är att få ned klimatpåverkan från alla sålda prylar till netto-noll, enligt techjätten.

En del i det är att tvinga leverantörer runt om i världen att följa samma mål.

”Att bekämpa klimatförändringar kräver omedelbar handling och globalt samarbete”, säger Lisa Jackson, miljö- och hållbarhetschef på Apple, i ett uttalande med anledning av bolagets nya datacenter i Viborg och den kommande vindparken som ska försörja det.

”Datacentret i Viborg är ett starkt bevis på att vi kan anta den här generationsutmaningen”, säger hon.

Läs mer: Konkurrensexperten: Så stor chans har Spotify och Epic Games att besegra Apple

Vidkraftparken i Esbjerg beskrivs som en av världens största med sina 200 meter över marken och 62 gigwattimmar per år producerade. Tillräckligt för att försörja 20 000 hushåll, meddelar techjätten. Apple utvecklar parken i samarbete med danska European Energy

Överskottet, efter att Apple strömförsörjt det egna datacentret, går ut på det danska elnätet.

”Investeringar i ren energi leder till banbrytande innovationer som ger företag och lokalsamhällen både ren energi och bra jobb. Det här är ett område där vi måste gå i täten – för såväl jordens som framtida generationers skull”, säger Lisa Jackson vidare.

Apples datacenter i Viborg är en 45 000 kvadratmeter stor anläggning för nätverkssupport och datalagring. Datacentret bidrar bland annat till att driva Apples App store, Apple music, Imessage och Siri.

Läs mer: Apple avslutar Epic Games utvecklarkonto på App Store efter dispyt

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera