Annons

Apple öronmärker 24 miljarder för att lindra bostadsbristen

Apples vd Tim Cook och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (Demokrat).
Apples vd Tim Cook och Kaliforniens guvernör Gavin Newsom (Demokrat). Foto: Press.
Apple avsätter motsvarande 24 miljarder kronor för olika initiativ ämnade att lösa bostadsbristen i Kalifornien. ”Vi känner ett djupt ansvar”, säger vd:n Tim Cook.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techjätten Apple avsätter 2,5 miljarder dollar, motsvarande 24 miljarder kronor, för olika initiativ ämnade att lösa bostadsbristen i Kalifornien. 

De stigande bostadspriserna i Silicon Valley-området har gjort att många fått flytta. Apple påpekar att nästan 30 000 personer lämnade San Francisco, den största staden i regionen, mellan april till juni i år.

Den mycket rika tekniksektorn har förvärrat den rådande bostadskrisen i regionen, enligt de flesta bedömare. Inflödet av välbetald arbetskraft har fått både levnadskostnaderna och bopriserna att skjuta i höjden.

Enligt officiell statistik från amerikanska myndigheter var drygt 8 000 personer hemlösa i San Francisco under 2019, en ökning med 14 procent på två år.

”Vi känner ett djupt ansvar”, säger Apples vd Tim Cook i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Läs mer: Techjättarnas gräddfil delar Dublin: ”Hyrorna har gått uppåt och uppåt” 

En miljard dollar kommer i ett första skede att investeras i en fond, som drivs av myndighetspersoner, med målet att återuppta försenade eller inställda byggprojekt med låga hyror. Ytterligare 1 miljard läggs i en fond som hjälper förstagångsköpare att säkra ett bolån eller en kontantinsats.

Men i relation till Apples goda lönsamhet är donationen relativt liten. Under det senaste kvartalet noterade teknikjätten till exempel en nettovinst på 13,7 miljarder dollar.

Enligt Apple kan projekten ta uppemot två år att lansera till fullo. 

”Techsektorn har växt mycket, och blivit en större del av ekonomin. Vi vill vara en del av lösningen, så därför hoppar vi in”, säger Tim Cook till Reuters.

Även andra stora techbolag har lagt stora summor pengar på att lätta sitt samvete. Både Facebook och Google åsidosatte nyligen 1 miljard dollar vardera till olika byggfonder i Kalifornien, medan Microsoft lagt 500 miljoner dollar på att lösa liknande problem i Seattle i delstaden Washington.

Läs mer: Bostadsbrist i San Francisco – Google omvandlar kontor till hem 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer