Annons

Apple stäms för att driva monopol med sin appbutik

Kunder går in i entrén till Apples butik på Grand Central i New York i USA.
Kunder går in i entrén till Apples butik på Grand Central i New York i USA. Foto: Mark Lennihan (TT)
En grupp utvecklare har lämnat in en stämningsansökan mot techjätten Apple. De anklagar deras appbutik ”App Store” för att hämma konkurrensen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple har stämts av en grupp icke-namngivna utvecklare, som anklagar dess appbutik ”App Store” att vara ett monopol. Det rapporterar The Verge.

Stämningen är inlämnad till en federal domstol i form av en grupptalan. Det öppnar upp för alla som någonsin sålt en app på App Store i USA att delta i fallet.

De hävdar att Apples monopol ”begränsar innovationen” och skadar den övergripande apputvecklingen. Missnöjet pyr bland annat kring Apples krav på en årlig avgift på 99 dollar, att bolagen måste dela med sig av 30 procent av intäkterna från alla transaktioner och att priserna måste sluta med ”,99”.

Men främst av allt kritiserar stämningen det faktum att App Store är enda tillåtna marknadsplats för IOS-appar. Om Apple avvisar en app har den ingen annanstans att ta vägen för att bli såld.

Spotifys grundare Daniel Ek har nyligen riktat samma kritik mot Apple och anmält bolaget till EU-kommissionen.

Stämningen mot Apple kommer bara någon månad efter att USA:s högsta domstol gjort det tillåtet att stämma företaget baserat på liknande monopolpåståenden. Domstolen tog däremot inte ställning i sakfrågan om huruvida ”Appstore” är konkurrensvidrig eller inte.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: USA:s högsta domstol dömer ut Apple i monopolmål 

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies