Annons

Axfoods nätapotek stoppas av myndighet

Mia Brunell Livfors, vd på Axel Johnson, och Klas Balkow, vd på Axfood.
Mia Brunell Livfors, vd på Axel Johnson, och Klas Balkow, vd på Axfood. Foto: Di.
Axfoods nya nätapotek Apohem har inte kommit igång med sin försäljning av receptbelagda läkemedel. Nu väljer Läkemedelsverket att i praktiken stoppa verksamheten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Läkemedelsverket har nu stoppat det Axfood-ägda Apohem från att sälja både receptfria och receptbelagda läkemedel. Det rapporterar Dagens Nyheter

Anledningen är att Apohem inte kommit igång med sin försäljning av receptbelagda läkemedel efter att ha fått tillstånd i augusti. Ett apotek måste nämligen klara av att tillhandahålla alla mediciner som omfattas av lagen om läkemedelsförmåner, menar myndigheten.

”I och med beslutet har vi fått plocka bort de receptfria läkemedel, men vi har kvar de apoteksnära varorna”, berättar vd:n Johan Bergenheim. 

Det innebär att Apohem fortfarande säljer varor som hudvårdsprodukter, plåster och halstabletter.

Vd:n uppger vidare att bolaget avser återlansera receptfria läkemedel innan årsskiftet och även möjligheten att kunna leverera receptbelagda läkemedel. 

Apohem ska ha fått möjlighet att yttra sig inför beslutet, men deras svar var inte tillräckligt tillfredsställande enligt Läkemedelsverket. Beslutet gäller omedelbart och fram till myndigheten beslutar om annat.

Ledande inom försäljningen av läkemedel på nätet är Apotea, med det börsnoterade investmentbolaget Creades som delägare och e-handelsprofilen Pär Svärdson på vd-posten. Apotea har drygt hälften av marknadsandelarna inom näthandeln för apoteksprodukter i Sverige.

(Finwire/Di Digital)

Läs mer: Nu lanserar Axfood eget nätapotek – ska utmana Apotea 

Apohem grundades av Henrik Patzer, Johan Bergenheim och Kim Persson.
Apohem grundades av Henrik Patzer, Johan Bergenheim och Kim Persson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer