Annons

Bekräftat: Amazon köper svensk strömningstjänst

Jeff Bezos har grundat e-handels- och mediejätten Amazon.
Jeff Bezos har grundat e-handels- och mediejätten Amazon.
Börsnoterade Net Insight har nu slutfört försäljningen av sin strömningstjänst Sye. Den tidigare hemliga köparen bekräftas nu vara techjätten Amazon. Affären innebär en nettovinst om cirka 200 miljoner kronor för det svenska bolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Teknikbolaget Net Insight meddelade redan i februari i fjol att bolaget tecknat avtal med ett Fortune 500-bolag, som skulle använda Net Insights tekniska lösning Sye i sin strömningstjänst av livevideo mot konsumenter.

Den 17 december stod det klart att de båda bolagen kommit överens om en försäljning och att prislappen hamnade på 350 miljoner kronor.

Månaden innan försäljningen blev klar rusade Net Insights aktie över 100 procent efter rykten om att Amazon var det Fortune 500-bolag som åsyftades. Vd:n Anders Harrysson ville inte kommentera ryktena.

På fredagen bekräftar dock Net Insight att Amazon är köparen. Transaktionen bedöms medföra en nettovinst om cirka 200 miljoner kronor, om man tar bort de pengar som bolaget självt investerat i plattformen.

”Avyttringen gör det möjligt för Net Insight att öka fokus och investeringar i kärnverksamheten affärsområdet Media Networks inom B2B”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Syes teknik är framtagen för att kunna sända innehåll som sport, nyheter och betting live direkt över nätet. Därigenom kan distributörerna komma runt traditionella sändningskanaler som kabel- eller satellit-tv.

Köparen Amazons tv-tjänst Prime liknar Netflixs och HBO:s diton med ett brett utbud av filmer och serier. Men techjätten har under de senaste åren lagt större kraft än konkurrenterna på att även köpa till sig sporträttigheter. Bolaget äger i dag rättigheterna till att sända vissa livematcher från brittiska Premier League, och från år 2021 även den europeiska fotbollsturneringen Champions League.

Net Insights aktie handlas upp drygt 2 procent efter att köparen offentliggjorts.

Köpet omfattar alla relevanta immateriella rättigheter och kontrakt som tillhör Sye, samt 30 anställda och konsulter som nu förs över till Amazon. 

Läs även: Så mycket fick Amazon betala för domänen amazon.se

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer