Annons

Bekräftat: London förnyar inte Ubers licens – aktien backar

Dara Khosrowshahi, vd på Uber.
Dara Khosrowshahi, vd på Uber. Foto: Mark Lennihan.
Det är nu bekräftat att Uber inte kommer att få någon förnyad licens av Londons transportmyndighet för att bedriva verksamhet i den brittiska huvudstaden. Aktien handlades ned med knappt 6 procent i den tidiga amerikanska förhandeln på måndagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det amerikanska taxibolaget Uber tilldelades under förra sommaren en 15-månaders licens från myndigheten Transport for London (TFL) som möjliggjorde verksamheten. Det är denna licens som nu löper ut och som inte kommer att förnyas efter måndagen, enligt flera medier, däribland CNBC.

Uber har även tidigare, innan det senaste förnyandet av licensen, fått tillståndet indraget av TFL. Myndigheten uppgav i samband med att licensen återtogs att Ubers ”inställning och agerande demonstrerar bristande ansvarstagande från bolagets sida”.

Förseelser som Uber anklagades för av myndigheten inbegrep hur förares hälso- och icke-kriminella status säkrades, en underlåtenhet att rapportera allvarlig brottslighet relaterad till verksamheten samt bruk av teknik som möjliggör bedrägerier.

Beskedet innebär att Uber riskerar att försvinna som taxialternativ från den viktigaste marknaden globalt, givet att 3,5 miljoner Londonbor nyttjar Uber regelbundet. Fönstret för Uber att överklaga beskrivs som litet - men om en sådan överklagan lämnas in kommer Uber mest troligt att få fortsätta bedriva verksamhet under processens gång, enligt radiokanalen LBC. Det finns i dag omkring 45 000 Uber-förare i staden.

Under helgen har också Sky News rapporterat att TFL övervägt att ta till ”det nukleära alternativet” att neka Uber rätten att bedriva verksamhet i London.

Ubers verksamhet i London har likt situationen i många andra av världens storstäder mötts av häftig kritik från konventionella taxiaktörer, som till stor del kör omkring i de ikoniska så kallade ”black cab”-bilarna i London. Konkurrensen har dock tätnat även i tillägg till Ubers verksamhet sedan estniska Bolt och franska Kapten lanserat respektive skjutsdelningstjänst i London under den senaste tiden.

Ubers aktie noterades på New York-börsen i våras och har sedan dess rasat med runt 30 procent.

(Direkt/Di Digital)

Läs mer: Utmanaren Bolts vd: Ubers elände gynnar oss 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer